Akár az olaszok – Konyhai praktikák egyenesen Itáliából

Az olaszok hosszú életének titka állítólag táplálkozási szokásaikban, vagyis a mediterrán étkezési kultúrában keresendő.

null

Az olaszok hosszú életének titka állítólag táplálkozási szokásaikban, vagyis a mediterrán étkezési kultúrában keresendő. Nincs is mit csodálkozni ezen. Egyszerű, ám minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak, és az ízesítéshez általában nem használnak két-három fűszernél többet.

Egy olasz napja nem múlhat el tészta (pasta) nélkül, amely szigorúan csak durum alapanyagú lehet. Egyébként egy mai, valamirevaló pastaboltnak nagyobb a választéka, mint pl. a játéküzleteknek. Ott minden megtalálható a hússal töltött táskától (agnolotti) a „papfojtogatóig„ (strozzapreti – félhold alakú szarvacskák). No és a hozzá illő különféle mártások: már az ókori Rómában legalább százféle sugo receptjét ismerték.

A vérbeli olaszok egyetlen napja sem múlhat el egy tányér pasta nélkül
Fotó: unsplash

Itáliában a reggeli általában egy csésze kapucsínó, mellé pedig kifli (cornetto) dukál. Ezzel szemben kétszer fogyasztanak meleg ételt: déli egy óra után, és este 8-9 körül. Az étkezés társasági esemény. Vasárnaponként és ünnepnapokon szeretnek a családjuk vagy a barátaik körében terített asztal mellett összegyűlni, ahol a tovatűnő órák számával egyenes arányban nő a tányérok, poharak és a nyitott borospalackok száma.

Előétel

A komolyabb étkezések mindig az előétellel kezdődnek, amelyek önmagukban felérnek egy-egy kiadós fogással, mint pl. a tenger gyümölcsei, a bab és borsó sertéshússal, a frittate (rántotta pl. zöldségekkel), a pizza vagy éppen a crostini (mini szendvics).

Főétel

Az itáliai étlapokon gyakran szerepel kezdőfogásként a spaghetti alla carbonara, a gnocchi vagy más tésztaféle, ahogy a rizotto vagy a leves is. A főfogások hús- vagy halféléből állnak.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Olasz pezsgővel ünnepelnek ezentúl a Forma-1-en

Utolérte a változás szele a Forma-1 világát is: az eddigi champagne helyett ezentúl legalább három éven keresztül olasz pezsgővel koccintanak majd a nagydíjak legjobbjai. Az új szerződés értelmében az idei, március végén induló szezonban már nem champagne-t locsolnak a bajnokok a Forma 1-ben, hanem a Ferrari Trento pezsgős palackjait pukkantják majd a pódiumon. Az egyezséget három szezonra írták alá.

A cikk ITT olvasható el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.