Ínycsiklandó sült húsok a húsvéti hidegtálra

Göngyölt, töltött és egyben sült húsokat mutatunk, amelyek ellenállhatatlan finomak.

null

A töltött, göngyölt, egyben sült húsok nem csak melegen imádnivalóak, de hidegen, bármilyen saláta mellé, jóféle borral, sörrel vagy pálinkával lekísérve a húsvéti vendégvárás legfontosabb elemei lehetnek! Mutatunk most 11 variációt – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT DAGADÓ

Hozzávalók: 1,5 kg sertésdagadó, só (ízlés szerint), őrölt bors (ízlés szerint)

A töltelékhez: 2 szelet kenyér, 3 dl tej, 2 db tojás, 30 dkg darált hús, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek zsemlemorzsa, só (ízlés szerint), őrölt bors (ízlés szerint), 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma (kisebb)

A tepsi kenéséhez: 1 ek zsír

A sütéshez: 4 dl húsleves

  • A húst kívül-belül besózzuk, enyhén borssal meghintjük. A száraz kenyeret tejben megáztatjuk, kifacsarjuk. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, zsemlemorzsát. Sóval, borssal, reszelt fokhagymával, reszelt vöröshagymával fűszerezzük, és megtöltjük vele a felszúrt dagadót, majd a lyukat bevarrjuk.
  • A tepsit zsírral kikenjük és felöntjük 4 dl húslevessel, beletesszük a dagadót, letakarjuk fóliával, majd előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt készre sütjük. Sütés közben a pecsenyelével megöntözzük. Az utolsó tíz percre a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon.
  • ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT PULYKAMELL

    Hozzávalók: 30 dkg aszalt szilva, vörösbor, 1 kg pulykamell, 12 szelet bacon, só, bors, 10 dkg sajt, 1 db tojás

  • Az aszalt szilvákat beáztatjuk a vörösborba. A pulykamellet felszeleteljük, olyan nagy szeletekre, hogy kiklopfolva tenyérnyi darabokat kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb darab alufóliára helyezzük a bacon szeleteket, majd rátesszük a pulykamell szeleteket.
  • A sajtot lereszeljük és összekeverjük a felvert tojással, sóval, borssal ízesítjük, és megkenjük vele a pulykamellek közepét. Majd ráhelyezzük a bortól lecsepegtetett aszalt szilvát és feltekerjük a húst. A végeit hústűvel összetűzzük.
  • A töltött pulykamelleket hőálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon egy órán át sütjük, végül a fóliát levéve addig pirítjuk, amíg a bacon szép pirosra sül.
  • GÖNGYÖLT TÖLTÖTT SERTÉSDAGADÓ

    Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db alma, 20 dkg darált sertéshús, 12 dkg csirke, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db tojás, 1 tk őrölt gyömbér, 1 ek petrezselyem, 1 ek kakukkfű, 1 ek metélőhagyma, só, bors, 1 db sertésdagadó, dijoni mustár, olíva olaj, só, bors

  • Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a meghámozott és kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
  • Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, az apróra vágott májat, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a gyömbért, a szegfűszeget és a finomra vágott zöldfűszereket, a petrezselymet, kakukkfüvet és a metélőhagymát, majd sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
  • Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
  • A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük. A bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
  • Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.
  • SERTÉSSZŰZ MÉZES BACONKÖNTÖSBEN

    Hozzávalók: 1 db sertésszűz, só, bors, 10 szelet bacon, 1 ek olívaolaj, 2 ek méz, 10 szelet szalonna

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a szűzpecsenyét lehártyázzuk, megmossuk és szárazra töröljük, majd sóval, borssal bedörzsöljük. A baconszeleteket egymást kissé fedve kiterítjük a munkalapon.
  • Sütőbe rakható serpenyőben vagy tűzálló tálban felhevítjük az olívaolajat, és a húst hirtelen körbepirítjuk. Ezután betekerjük a baconbe, megkenjük a mézzel és visszatesszük a serpenyőbe.
  • A húst az előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig, és időnként meglocsoljuk a szafttal. Végül tálalás előtt 10 percet pihentetjük.
  • GOMBÁS-CUKKINIS TÖLTÖTT CSIRKEMELLROLÁD SALÁTÁVAL

    Hozzávalók (6 főre): 2 nagyobb csirkemellfilé, 30 dkg szeletelt bacon, 4 dl natúr joghurt, 4-5 gerezd fokhagyma, 20 dkg csiperke gomba, 3 dkg szárított trombitagomba, 2 db kisebb cukkini, 1 csokor újhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 db tojás, 3 dkg vaj, pici olívaolaj, 1 ág friss kakukkfű, 1 teáskanál friss vagy szárított borsikafű, só, fehérbors

    A salátához: 4 marék madárbegysaláta, 1 közepes fej lilahagyma, 3 közepes paradicsom, 2 szál újhagyma, 1 csokor hónapos retek, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál friss citromlé, só, frissen őrölt bors

  • Előző nap a csirkemellfiléket vékony szeletekre vágjuk, a joghurtba belereszeljük a fokhagymát, a hússzeleteket jól beleforgatjuk, hogy mindenhol érje. Jól zárható edénybe tesszük, és másnapig a hűtőben pihentetjük.
  • Másnap a szárított gombát beáztatjuk, ebből csak keveset használjunk, mert nagyon intenzív íze van, inkább csak ízesítésként. A csiperkét megtisztítjuk, felszeleteljük. A cukkinit megmossuk, hámozás nélkül, hosszában félbe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát megtisztítva felkarikázzuk.
  • Serpenyőben vaj és pici olívaolaj keverékén az újhagymát, a gombát és a cukkinit megpirítjuk, hozzáadjuk a kinyomkodott trombitagombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés borsikafüvet és kakukkfüvet, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk. Mikor kész és egy kissé hűlt, hozzákeverünk 1 felvert tojást.
  • Egy őzgerincformát kibélelünk baconszeletekkel, 2 csíkot meghagyunk a tetejére. A húst kivesszük a joghurtból, lesimítjuk róla a felesleget, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a baconszeletekre úgy, hogy teljesen befedje, de ne vastagon. A tetejére is hagyjunk annyi szeletet, amivel be tudjuk fedni. A mélyedést kitöltjük a tejszínes zöldségmasszával. Befedjük a csirkemellszeletekkel és a baconnel.
  • Beletesszük egy nagyobb tepsibe, és közepes hőfokon megsütjük. Ami kisül belőle folyadék, azt a végén leöntjük róla. Kissé hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük. Hidegen és melegen is finom étel.
  • A salátához a madársalátát megmossuk, lecsepegtetjük, 1 fej lilahagymát felkarikázunk, 3 paradicsomot gerezdekre vágunk, 2 szál újhagymát és 1 kis csokor hónapos retket vékonyra szeletelve hozzákeverünk, meglocsoljuk kevés extra szűz olívaolajjal, néhány csepp citromlével, teszünk rá egy pici sót, frissen őrölt borsot, összeforgatjuk, és tálaljuk a hús mellé.
  • STEFÁNIA SZELET BACONBE TEKERVE, RETEKSALÁTÁVAL

    Hozzávalók: 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen), 25 dkg szeletelt bacon, 3 db egész tojás felverve, 3 db egész tojás, keményre főzve, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 2 ek zsemlemorzsa, 2 tk őrölt pirospaprika, 1 tk szárított majoránna, só, bors

    A reteksalátához: 2 csomag hónapos retek, 2 marék bébispenót vagy madársaláta, 2 ek napraforgómag, 2 ek dióolaj, 1 ek fehérborecet, só, frissen őrölt bors

  • A sütőt előmeleítjük 180 fokra. 3 tojást keményre főzünk, majd hideg vízben lehűtjük őket.
  • A darált húst egy nagy keverőtálban összedolgozzuk a felvert tojásokkal, az aprított és olajon megdinsztelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával, valamint a fűszerekkel. Jól összegyúrjuk.
  • Ezután duplán lefektetünk magunk elé egy-egy darab alufóliát, és a szeletelt bacon szalonnát ráfektetjük úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Közepére halmozzuk a fűszeres darált húst, majd a 3 kihűtött, meghámozott főtt tojást hosszában sorba rendezzük rajta. Nedves kézzel betemetjük a tojásokat a hússal, és egy rudat formázunk belőle, majd óvatosan felhajtjuk a baconszeleteket, és szorosan becsomagoljuk az egészet az alufóliába.
  • Egy sütőtálcára tesszük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 35-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már az egész megkeményedett. Fél óra után kibonthatjuk a fóliát, hogy a bacon is szép pirosra pirulhasson. A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, mielőtt felszeleteljük.
  • Friss reteksalátát készítünk mellé, ehhez a retket megmossuk, és mérettől függően elfelezzük, elnegyedeljük őket. Összeforgatjuk a bébispenóttal vagy madársalátával, kevés dióolajjal, fehérborecettel, ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk, a tetejét megszórjuk száraz serpenyőben megpirított napraforgómaggal.
  • Az eredeti cikk még több ötlettel és a sült húsok képeivel elérhető a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben is a látványos hidegtálhoz adtunk tippeket. Hidegtál Húsvétra sonkatekerccsel, kacsamellel és franciasalátával. A végeredmény olyan gusztusos lesz, hogy a család pillanatok alatt el fogja kapkodni.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.