Ricottás túrógombóc ropogós panko morzsában

A túrógombócnak sok verziója van, de így még biztosan nem próbálta. Megéri kipróbálni!

null

Sokan olajjal pirítják a morzsát, pedig ha az olajat vajra cseréljük, sokkal finomabb lesz a ricottás túrógombóc. Ebben a receptben panko morzsába görgettem a gombócokat. A panko japán kenyérmorzsa, sokkal ropogósabb és nagyobb szemű a hagyományos változatnál. Ha be tudod szerezni, próbáld ki, nem bánod meg, ha azonban nem, a recept hagyományos morzsával is tökéletesen működik, ám a vajjal pirítást ne hagyd ki! A gombócok pedig a ricottától még puhábbak és finomabbak lesznek – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Ami a főzést illeti, hiába írják a receptek, hogy szedd ki a gombócot a vízből, amint feljött a felszínre, ám ilyenkor még bőven nyers a belseje. Mérettől függően főzd a felszínre bukkanástól még legalább 2-5 percig. Miután én a túrógombócot desszertnek definiálom, szeretem, ha édes. Ezért a legtöbb recepttel ellentétben nem sima sós, hanem kevés sót és jó sok cukrot tartalmazó vízben főzöm. Ettől már alapból kissé édeskés lesz az íze. A gombócok akkor a legfinomabbak, ha mindig frissen főzzük ki őket és a morzsába is csak a legutolsó percben forgatjuk bele. Így belül remegősen, kívül pedig ropogósan élvezhetjük az ételt.

RICOTTÁS TÚROGOMBÓC ROPOGÓS PANKO MORZSÁBAN

(Hozzávalók 10-12 főre)

  • 50 dkg túró
  • 50 dkg ricotta
  • 5 db tojás
  • 20-25 dkg búzadara
  • 2 dkg + 5 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • csipet só
  • 25 dkg panko morzsa
  • 500 ml tejföl (minimum, de fogyhat egy liter is)
  • porcukor
  • ELKÉSZÍTÉSE:

  • Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjéből verjünk kemény habot.
  • Keverjük össze a túrót és ricottát a grízzel, tojássárgájával, vajjal, citromhéjjal, vaníliával, sóval-cukorral. Hagyjuk állni egy órát.
  • Közben vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a morzsát aranybarnára. Mindez kb. 15 percig tart. Ha megvan, tegyük félre.
  • A tejfölt édesítsük porcukorral.
  • Forraljunk egy nagy edényben vizet kevés cukorral és sok sóval. Amikor már bugyog, vizes kézzel formázzunk a masszádból gombócokat, majd dobjuk őket a vízbe és főzzük készre 4-8 perc alatt. Ezután vegyük ki, és szűrőkanálban csepegtessük le.
  • Görgessük a gombócokat morzsába, öntsük rá a tejfölt gazdagon, és szórjuk meg porcukorral.
  • Az eredeti cikk a ricottás túrógombóc elkészítéséről elérhető a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben a kelesztés nélküli túrós pogácsa receptjét írtuk le lépésről lépésre. Nem kell vele bíbelődni, nem szárad ki másnapra, és pikkpakk elkészül.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.