A fűszer- és gyógynövények minden ételt finomabbá varázsolnak – az alábbi 14 ráadásul még az anyagcserét is aktivizálja – írja a Mindmegette.
A fűszer- és gyógynövények minden ételt finomabbá varázsolnak – az alábbi 14 ráadásul még az anyagcserét is aktivizálja – írja a Mindmegette.
Fogyaszd őket kúraszerűen: 1 héten keresztül naponta tegyél az ételedbe 2 evőkanálnyit az adott fűszernövényből, vagy készíts teát ugyanebből a mennyiségből!
Csökkenti a koleszterinszintet. A lombos erdőkben nő, illata hasonlít a fokhagymáéhoz. Az ókori rómaiak méregtelenítő hatása miatt fertőzések és bőrbetegségek ellen használták.
Illik: Tésztaételekhez, omlettekhez, levesekhez.
Remek vízhajtó. Eredetileg Indiából származik, hozzánk Dél-Európán keresztül jutott el. Édesen borsos íze kicsit hasonlít a szegfűszegéhez. Vizesedés ellen nagyon jó.
Illik: Paradicsomhoz, tojásos és tésztaételekhez.
Javítja az emésztést. Enyhén fanyar ízű levelein tavasszal még nincs szőr, így nyersen is fogyasztható. A bizalmatlanok a szárított változatából főzzenek teát.
Illik: Nyári salátákba, fűszeres túróba.
Jó hatással van a bélműködésre. A természetben csak tiszta források, patakok és folyók mentén él meg. A lágyan borsos ízű növény gazdag C-vitaminban. Mustárolaja fokozza az emésztést.
Illik: Világos levesekhez, halételekhez, paradicsomhoz.
Serkenti az emésztést. Már az ókori egyiptomiak is használták ezt az aromás illatú növényt, melynek íze a köményéhez hasonlít. Illóolajai görcsoldó hatásúak.
Illik: Halhoz, rákhoz, uborkához, tökhöz.
Vizelethajtó hatása van. A keresztes lovagok hozták Európába. Keserű-édes és enyhén fűszeres íze van. Nyáron jóval intenzívebb az aromája, mint tavasszal.
Illik: Levesekbe, szárnyasokhoz, gyümölcsökhöz.
Erősíti a májat. A majoránna rokona csak verőfényes napsütésben marad meg. Leveleinek íze erősen fűszeres vagy kesernyésen fanyar lehet. A mediterrán konyha egyik legkedveltebb fűszere már nálunk is hódít.
Illik: Pizzára, marhahúshoz, vegyes (különösen a görög) salátákba, paradicsomhoz, paradicsomos alapú szószokhoz, mártásokhoz.
Segíti a zsírégetést. Apró leveleit a középkor óta használják Közép- és Észak-Európában. Íze a tormáéhoz hasonlóan erős, illata friss.
Illik: Tojásos ételekhez, levesekbe, friss sajtokhoz.
Feszesíti a kötőszöveteket. Sima és fodros levelű változata is van, mindkettő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul vízhajtó hatású is.
Illik: Zöldséges ételekhez, halból és szárnyasból készült ételekhez.
A teljes cikk, benne további fogyást segítő fűszer- és gyógynövényekkel ITT olvasható tovább.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.