Honnan kapta nevét a hideg kutya sütemény?

A vajas kekszből és kakaós krémből hidegen összeállítandó édesség a múlt század közepének kedvelt kalóriabombája volt.

null

A szocializmus idején felcseperedett nemzedék gyermekkorában a születésnapi babazsúrokról nem hiányozhatott a „ronda, de finom” keksztorta. A hideg kutya néven is emlegetett retródesszert története azonban jóval korábban kezdődik.

A filozófusról elnevezett keksz

Maga a vajas keksz az Angliát megjárt hannoveri Hermann Bahlsenhez (1859–1919) kötődik, aki 1889-ben átvett egy angol süteményekre szakosodott gyárat a szülővárosában. 1891-ben a Hannoversche Cakesfabrik H. Bahlsen piacra dobott egy újfajta, a szélén 52 fogacskás vajas kekszet, és a város híres lakójáról, Gottfried Wilhelm Leibniz (1646–1716) polihisztor filozófusról elnevezett, mindig ropogós cake aranyérmet kapott az 1893-ban chicagói világkiállításon. Mivel a német vásárlók számára nehézséget okozott az angol terméknév kiejtése, Bahlsen 1911-ben megalkotta a Keks szót, amely 1915 óta „száraz, sokáig eltartható aprósütemény” jelentéssel szerepel a Duden értelmez szótárban.

Gottfried Wilhelm Leibniz (Bernhard Christoph Francke festménye, 1729)
Fotó: Wikipedia Commons

De miért hideg kutya?

Az 1920-as években a gyár egy csokoládés süteményrecepttel népszerűsítette a Leibniz kekszet. Vélhetően ehhez nyúltak vissza a háziasszonyok a 2. világháborút követő szűkös években, miután újraindult a kekszgyártás, az amerikaiak pedig nagy mennyiségben szállítottak kakaóport az országba. A kevés hozzávaló mellett fontos szempont volt, hogy a keksztortát frizsider híján a pincében is le lehetett hűteni. S hogy mi köze van a pincesütinek a hideg kutya (németül kalter Hund) elnevezéshez? Erre több magyarázat is kínálkozik. Egyrészt: a keksz rétegezéséhez használt vekniforma emlékeztet a csillére (Grubenhunt), talán félrehallotta valaki. Másrészt: egy egészséges kutya orra is hideg, akárcsak a szóban forgó sütemény.

A keksztortát frizsider híján a pincében is le lehetett hűten
Fotó: FLICKR

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kényszer szülte a mogyorókrémet, amelyért az egész világ rajong

Édesszájúak számára nincs jobb reggeli a mogyorókrémes kenyérnél. A fenséges kencét lassan 60 éve gyártja egy olasz családi vállalkozás – olvasható a Mindmegette cikkében.

A második világháború idején, amikor Olaszországban is hiánycikk lett a kakaó és elszegényedtek az emberek, Alba városában Pietro Ferrero pék azon törte a fejét, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni. 1944-ben kitalálta, hogy a drága kakaót részben kiváltja a Piemontban nagy mennyiségben rendelkezésre álló mogyoróval, és spórolós ötletéből megszületett a Nutella őse, a mogyorókrém.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.