A kényszer szülte a mogyorókrémet, amelyért az egész világ rajong

A fenséges krémet lassan 60 éve gyártja egy olasz családi vállalkozás.

null

A második világháború idején, amikor Olaszországban is hiánycikk lett a kakaó és elszegényedtek az emberek, Alba városában Pietro Ferrero pék azon törte a fejét, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni. 1944-ben kitalálta, hogy a drága kakaót részben kiváltja a Piemontban nagy mennyiségben rendelkezésre álló mogyoróval, és spórolós ötletéből megszületett a Nutella őse, a mogyorókrém.

A mogyorókrém elkészítéséhez változatlanul hétféle kiváló minőségű alapanyagot – kakaót, cukrot, szójából vagy napraforgóból kinyert lecitint, vanillint, tejet, növényi olajat és rengeteg mogyorót – használnak
Fotó: FLICKR

1946-ban Ferrero a feleségével családi vállalkozást alapított, és az átalakított pékségben megkezdte az általa kreált újdonság gyártását. A terméknek a piemonti karnevál közismert figurája, Giandujot után a Pasta Gianduja nevet adta. (A mellényt viselő hasas alak a sztaniolcsomagoláson és a korabeli reklámokban is látható volt.) A hosszúkás tömb formájú, darabos mogyorót tartalmazó pastát az állaga miatt nem lehetett kenni, ezért az anyukák szeletekre vágva szendvicset csináltak vele a gyerekeknek, akik általában befalták az édességet, és meghagyták a kenyeret.

Miután Pietrónak növényi olaj hozzáadásával sikerült lágyabb állagot elérni, a cég 1951-ben piacra dobta a Nutella előfutárának tekinthető Supercrema Gianduját. Ezt már üvegben forgalmazták, és a kenhetősége mellett viszonylagos olcsósága is hozzájárult a népszerűségéhez. (Egy kiló csokoládé hatszor annyiba került, mint egy kiló Supercrema. Volt idő, amikor az élelmiszerboltokban lehetett „bekenést” kérni: ha egy gyerek vitt magával egy szelet kenyeret, akkor a pénztáros némi apróért megkente neki.)

Az eredeti receptet a csokoládéval való takarékosság igénye hívta létre
Fotó: FLICKR

Pietro halála után fia, Michele Ferrero vette át a cég irányítását. Az összetevők arányának módosításával tökéletesítette az apja receptjét, levédette a terméket és a mogyoró jelentésű angol nut szóhoz illesztett olaszos végződéssel megalkotta a jól csengő Nutella márkanevet. A megújított mogyorókrémet 1964. április 20-án kezdték el gyártani, május 18-án rakták ki az üzletek polcaira, és 1965 óta töltik a Michele által megálmodott ikonikus üvegbe.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.