időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Nagy bajba kerülünk, ha eltűnnek a méhek!

Forrás: Mindmegette
2021.04.30. 16:55
borítókép

Minden harmadik falat étel a napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.

Méhek nélkül nincs élet, a globális élelmiszertermelés 76%-a függ a házi- és vadméhfajok beporzásától, minden harmadik falat étel nekik köszönhető. Erre hívja fel a figyelmet a Méhek Napja alkalmából az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

A Méhek Napja program célja, hogy tavasszal, amikor zsonganak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon és az emberek elkezdik munkájukat a kertekben, felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre. Nap mint nap találkoznak velük az emberek, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre csak ritkán gondolnak.

A méhek jelenléte a természetben nélkülözhetetlen
Fotó: Pixabay

Egyre rosszabb a méhek helyzete

Az első, 27 évvel ezelőtti Méhek Napja környezeti állapotához képest alaposan romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nem csak hazánkban, hanem Európában és világszerte is tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése.

Egy friss tanulmány szerint, a Földön élő rovarfajok 40%-ának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált. Az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5%-kal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen.

Mi lenne velünk méhek nélkül?

Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd dollárt költ a megporzás támogatására. Minden harmadik falat étel a napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, például a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, a barack sem.

Minden harmadik falat étel a méheknek köszönhető
Fotó: Pixabay

A méhészek munkája alapvető fontosságú, hiszen azon dolgoznak, hogy minden évben azonos számú méhcsaláddal tudjanak termelni úgy, hogy egy család egy-két évnél nem él tovább.

Védjük meg a méheket!

A méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható. Tennünk kell a méhek védelméért, mert számuk csökkenésével az élelmélelmiszertermelés iszer-ellátás is nagy bajba kerülhet. Bárki, aki szereti a természetet, és elismeri a házi- és a vadméhek lenyűgöző munkáját, tud tenni fennmaradásukért. A szorgalmas méheknek nagy segítséget jelentenek az erkélyeken vagy a kiskertekben elhelyezett virágport adó növények.

A Méhek Napja remek alkalom a változásra, viszont valódi eredményt csak akkor érhetünk el, ha a mindennapokban is óvjuk a méheket.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Tavaszi vitaminkúra az egészségért

Az egyre színesebb szezonális zöldség- és gyümölcsválaszték révén még könnyebb legyőzni a fáradékonyságot, és energiát tankolni a következő hónapokra.

Tovább...