Tavaszi vitaminkúra az egészségért

A zöldség- és gyümölcsválaszték révén még könnyebb legyőzni a fáradékonyságot és energiát tankolni a következő hónapokra.

null

A-vitamin: a szép bőr barátja

Óvja a sejteket, a bőrt ragyogóvá, a hajat erőssé varázsolja. Kedvező hatással van a szem egészségére, ellenállóbbá teszi az orr és a száj nyálkahártyáját. Ajánlott napi dózis: 700–900 mikrogramm

Megtalálható a sárgarépában, kelkáposztában, spenótban, paradicsomban. A várandós nők A-vitamin-igénye kb. az egyharmadával emelkedik meg.

B6-vitamin: a nyugodt pillanatokért

Szüksége van rá az ideg- és az immunrendszernek, részt vesz a fehérjék felépítésében, illetve lebontásában, a vérképzésben, valamint a homocisztein nevű aminosav kiürítésében, melynek túl magas koncentrációja növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ajánlott napi dózis: 1,3–1,7 milligramm

A káposzta remek B6 vitamin forrás
Fotó: PEXELS

Gazdag forrása a csirke- és sertéshús, a hal, a káposzta, a bab, a lencse, a galambbegysaláta és a banán.

C-vitamin: a mindentudó

Segít a kötőszövet, a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, óv a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, támogatja a sebgyógyulást, fontos szerepet játszik abban, hogy a máj lebontsa a koleszterint, továbbá a vas felszívódását is megkönnyíti. Ajánlott napi dózis: 100–200 milligramm

Híres C-vitamin forrás a paprika
Fotó: PEXELS

Jó forrásai: paprika, brokkoli, fekete ribizli, narancs, kivi.

D-vitamin: nem csak a napból hasznos

A napfény segítségével a test saját maga is képes előállítani. Feladata a kalcium- és a foszfátanyagcsere szabályozása, emellett erősíti a csontozatot, javítja a sejtek oxigénellátását. Ajánlott napi dózis: Európában a javasolt maximális dózis napi 2000 nemzetközi egység (NE).

A lazac fontos D-vitamin forrásunk
Fotó: PIXABAY

Megtalálható a zsíros halakban, a tojásban, a tőkehalmájban, a májban, a tejtermékekben.

E-vitamin: a fiatalság forrása

A sejtek védelmi rendszerének építéséhez van rá szükség. Természetes antioxidánsként óv a szabad gyököktől, ezáltal késlelteti a bőr öregedését, és a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz. Ajánlott napi dózis: 15 milligramm.

E-vitamin pótlásra kiválóan alkalmas a mandula
Fotó: PEXELS

A legjobb forrásai: búzacsíraolaj, margarin, napraforgóolaj, mogyoró, mandula.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.