Ételek, melyek fokozzák egymás jótékony hatását

Kutatások igazolják, ha bizonyos ételeket együtt fogyasztunk, még tovább fokozhatjuk pozitív hatásukat.

null

Előzd meg az öregedést paradicsomlével és citrommal

Természetesen bőrödet úgy óvhatod a legjobban, ha megfelelő naptejet használsz. Ugyanakkor bármily hihetetlenül hangzik, bizonyos ételek fogyasztásával támogathatod a készítmények hatását. Kutatások szerint, ha naponta elfogyasztasz 16 mg likopint – ami körülbelül 1-1,5 liter paradicsomlének felel meg – 40 százalékkal csökkentheted a leégés veszélyét. Minden pohárhoz adj néhány csepp frissen facsart citromlét, amelynek antioxidáns-tartalma tovább csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyét.

Erősítsd a csontjaid mangolddal és fokhagymával

A répafélék családjába tartozó, vörös nyelű, piros erezetű zöldséget állítólag már négyszáz évvel ezelőtt termesztették hazánkban, és újabban ismét a háziasszonyok kedvenc konyhai alapanyagává vált. Különösen sok benne a kalcium, ezért erősíti a csontokat. A fokhagyma pedig inulinban – természetes étkezési rostban – gazdag. (Előfordul még az articsókában, a spárgában, a vöröshagymában, a mazsolában és a banánban.) Az inulin prebiotikum, amely segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, sőt, kutatások azt is kimutatták, jelentősen növeli a kalcium felszívódását.

Csökkentsd a koleszterinszinted zabkásával és mandulával

Azt már biztosan hallottad: a zabpehely tele van oldékony rostokkal, a mandula pedig többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek az összetevők elengedhetetlenek a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanakkor kanadai orvosok állítják, a két étel együtt sokkal hatásosabb az LDL-szint, azaz az úgynevezett rossz koleszterinszint csökkentésében, mint ha külön-külön fogyasztanád azokat. Kutatásaik szerint ez a páros akár egyes gyógyszerek hatékonyságával is felveszi a versenyt.

Avokádóval még ízletesebbé és tartalmasabbá tehetjük salátáinkat, ráadásul tovább fokozhatjuk a zöldség-mix jótékony hatását
Fotó: unsplash

Védd a látásod salátával és avokádóval

Amerikai kutatók megállapították: a salátát avokádóval, spenóttal és sárgarépával dúsítva fogyasztók szervezete ötször több luteint volt képes hasznosítani. Ez az összetevő fontos szerepet játszik az időskori, akár vakságot is okozó szembetegség, a makula degeneráció elleni küzdelemben. Szakemberek szerint ebben a folyamatban az elismerés az avokádót illeti. E gyümölcs hatására ugyanis megsokszorozódik a szervezet tápanyagfelvétele.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.