Hogyan étkezzen a kismama?

A kismamának nem szükséges minden alkalommal többet ennie, legfeljebb egy-két étkezés mennyiségét kell növelnie.

null

Felmérések szerint egy szoptató anya naponta átlagosan körülbelül 8,5 dl tejet képes csecsemőjének adni, melynek energiaértéke 2500 kJ-nak (600 kcal) felel meg. Ennek előállításához a kismamának nem szükséges minden alkalommal többet ennie, legfeljebb egy-két étkezés mennyiségét kell növelnie főleg értékes állati fehérjével, vitaminokkal.

Az anyatejjel a csecsemő értékes fehérjéhez jut. A kismamának az ismert fehérjeforrásokból ajánlatos kicsit többet enni (pl. tojás, túró, sajt, hal, paradicsom, kelbimbó, burgonya, tésztafélék, hüvelyesek), illetve 2-3 pohárral több tejet kell csak fogyasztani, és máris megfelelő mennyiségű lesz az anyatejben a fehérje.

A közhiedelemmel ellentétben: a szoptatás alatt fogyni kell, nem pedig hízni.
Fotó: PEXELS

A szoptató anyának a vitaminszükséglete is fokozódik: az A-vitaminból az addiginak csaknem kétszerese, D-vitaminból az ötszöröse szükséges, de más vitaminból is többet kell tartalmaznia az anya táplálékának. A D-vitamin-szükséglet máj, tej, tejtermékek, tojás rendszeres fogyasztásával, az A-vitamin-szükséglet pedig az előbbieken kívül még belsőségek hozzáadásával elégíthető ki.

A többi vitamin a rendszeres, változatos, zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre alapozott táplálkozással elegendő mennyiségben jut a szervezetbe.

Próbáljunk eszerint válogatni, ha a családi kassza ezt lehetővé teszi, hiszen fontos a jó közérzetünk, és a babának is kiegyensúlyozott mamára van szüksége az egészséges fejlődéshez!

A szoptatáskor jelentősen növekedik az anya mészigénye, a szervezetnek a korábbi mennyiség duplájára van szüksége.

A napi mészigény felét tartalmazza 0,5 l tej, 60-100g túró, 100 g sajt, a másik fele pótolható különböző zöldség- és főzelékfélékkel.

Végül, de nem utolsó sorban még egy jó tanács: tartsuk szem előtt azt is, mely italok tartalmaznak értékes anyagokat! Köztudott, hogy a különféle ásványvizek és friss gyümölcslevek vitamin- és ásványisó-tartalmuknál fogva értékesek, ezzel szemben kerülendők a sokak által kedvelt cukros és szénsavval dúsított üdítőitalok, és természetesen a szeszes italok sem kerülhetnek elő a bárszekrényből.

Figyelem: ne igyunk cukros italokat, hiszen a vízen kívül minden folyadéknak van energiatartalma, és így túlzott fogyasztásuk növeli a hízás lehetőségét. A közhiedelemmel ellentétben: a szoptatás alatt fogyni kell, nem pedig hízni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.