Az emberi szervezet azonban nem matematikai egyenletek alapján működik, ezért nem is minden kalória ugyanolyan értékű. Amikor megeszünk valamit, rögtön anyagcsere-reakciók egész sorozata veszi kezdetét a testünkben. Emelkedik a vércukorszintünk, nő vagy csökken az étvágyunk, raktározni kezdünk valamilyen tápanyagot, vagy épp megszabadulunk tőle.
És bár a miérteket még a tudósok is kutatják, egyáltalán nem ugyanaz a végeredmény, amikor megeszünk 500 kalóriányi képviselőfánkot, mint ha ugyanezt az 500 kalóriát grillezett csirkemell és párolt zöldségek formájában juttatjuk a szervezetünkbe.
Egy ausztrál kísérletben az alanyok egy részének édes péksüteményt, míg a többieknek dióféléket adtak a napi étrendjükhöz, 500-500 kalória értékben két hónapon át. A süteményesek híztak, míg a dióféléket evők nem, sőt a vérzsírszintjük is jelentős mértékben csökkent a kísérlet 8. hetének végére.
Aki komolyan sportol vagy fogyókúrázik, annak tehát nem elég számolgatni a kalóriákat, azok minőségére is tanácsos odafigyelnie. Íme öt tipp hogyan:
1. Gyümölcslé helyett gyümölcs
Igen, a frissen facsart gyümölcslevek egészségesek a magas vitamintartalmuk miatt. Ugyanakor egyetlen pohár narancslében 110 kalória van, 23 gramm cukor, és szinte semennyi rost. Ezzel szemben ha megeszünk egy narancsot, akkor 62 kalóriát, 12 gramm cukrot és 3 gramm rostot juttatunk a szervezetbe. A rost azért fontos, mert lassítja a cukor felszívódását, ezért nem lövell a vércukorszintünk az egekbe. Erre is volt egy kísérlet, mely bebizonyította, hogy míg a valódi gyümölcsök fogyasztása 26 százalékkal csökkenti, addig a gyümölcslevek ivása 8 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát. Egy ilyen apró változtatás heti szinten sok-sok üres kalóriával könnyebbé teszi az életünket.
2. Nassoljunk dióféléket
Ropi, csipsz vagy vajas pattogatott kukorica helyett együnk inkább egy marék diófélét. Érdekes, mert a diófélék zsírtartalma (és ezért energiatartalmuk is) igen magas. A marék dióféleség kalóriatartalma kb. ugyanannyi, mint egy hagyományos méretű csipsz fele. Ennek ellenére a diófélék nemcsak a testtömegindex csökkentésében segíthetnek egy kutatás szerint, de – ahogyan az előbb is írtuk – még a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik. Sportolóknak külön előny, hogy gyulladáscsökkentő és ízületjavító hatásuk van, és nagyon magas az ásványi anyag- és vitamintartalmuk.
3. Zöldséget nyersen, a húst egyben sütve
Minél közelebb van eredeti mivoltához egy étel, annál jobban hasznosul szervezetünkben. Egy japán kísérlet az mutatta ki, hogy azok az alanyok, akik friss gyümölcsöt, egyben sütött húsokat és diákcsemegét ettek, ugyanannyi kalóriafogyasztással karcsúbbak maradtak, mint az ellencsoport, akik húspogácsát, smoothie-t, és krémlevest kaptak, desszertnek pedig gyümölcspürét és csipszet.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.