Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azontúl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.
Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azontúl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.
Tudta, hogy egy bögre borsó nyolcszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi spenót? Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin-szükségletünket is, ezzel immunrendszerünk legfőbb támasza lehet. Nem véletlen, hogy a három legegészségesebb hüvelyes között tartják számon.
Szóval számtalan pozitív tulajdonsága van, melyekből most össze is szedtünk néhányat. Már csak ezek miatt is érdemes minél többet fogyasztani belőle.
A zöldborsót az teszi egyedivé a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben, hogy magas a fehérjetartalma, amely létfontosságú tápanyag- és üzemanyagforrás, az izmok első számú védelmezője. A fehérje a test minden sejtjének része.
Rengeteg rost található benne, melyek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban. A rendszeres zöldborsófogyasztás nemcsak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a fölös kilókat sem engedi lerakódni. Egy csésze borsó 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott 30 gramm 23 százaléka.
Nem csak magas rosttartalma miatt kedvez a fogyásnak. Akár nyersen, akár párolva vagy főzve, fontos alapanyaga lehet a fogyókúráknak vagy diétáknak. A nyers zöldborsónak tíz százaléka a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót. A fogyás egyik kulcsfontosságú része az elegendő fehérje megszerzése. Ráadásul tanulmányok azt mutatják, hogy ha növeljük a rost- és fehérjebevitelt, akkor valószínűleg kevesebb kalóriát fogyasztunk a nap folyamán.
A zöldborsóban sok a C- és A-vitamin, de magas a B6-vitamin-, a kalcium- és magnéziumtartalma is, amik a csontoknak és az idegrendszernek fontosak. Ezek akkor tudnak a legjobban érvényesülni, ha nyersen fogyasztjuk, például salátában vagy megpároljuk. Főzés után már csökken a vitamintartalma.
A zöldborsóban nagy mennyiségben található klorofill, ami a vörösvértestek képzésére ösztönzi a szervezetet. Emellett ásványisó-tartalmának köszönhetően elősegíti azok pótlását, ami elengedhetetlen az immunrendszer hibátlan működéséhez.
A borsó tele van polifenol antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyökök magas szintje a szervezetben oxidatív stresszhez és gyulladáshoz vezethet, ami károsíthatja DNS-t, és növelheti bizonyos betegségek, például a rák kockázatát.
A zöldborsó magnézium- és mangántartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. Kúraszerű fogyasztása következtében a magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik, tehát remek természetes gyógymód a vérnyomásproblémákra.
Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás indexe alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet.
Korábbi cikkünkben egy lehetetlennek tűnő ötlettel álltunk elő. Karácsonykor édes, friss görögdinnye a pincéből? – Lehetséges! Nagyanyáinknak erre is volt praktikája: így tartósították nagyanyáink a dinnyét karácsonyra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.