Az ananász zsírégető gyümölcs vagy tiltólistás, mert hizlal?
Az ananászt sokszor emlegetik amolyan zsírégető gyümölcsnek, amely jól illeszthető minden diétába. Ám a cukortartalma miatt mások óva intenek a fogyasztásától, amennyiben fogyókúrázunk – olvasható a Mindmegette cikkében.
Az ananászban állítólag sok a cukor, milyen formában és mennyit lehet fogyasztható? A konzerv is jó? A Mindmegette magazin dietetikusa, Somogyi-Kovács Anita válaszolt.
Hizlal az ananász vagy sem?
Az ananászban a cukor gyümölcscukorként van jelen, 100 g friss gyümölcsben – az érettségétől függően – 12-15 grammnyi található.
A konzervananász cukortartalma – még ha csak enyhén cukros lében rakták is el – legalább a duplája ennek, ráadásul az összcukortartalom fele bizony fehér cukor!
Mindegyik friss gyümölcsről elmondható, hogy magasabb a vitamin- és az ásványi anyag-tartalma, mint a főzött és a konzervváltozatának, hiszen a hőkezelés miatt ezek mennyisége lecsökken bennük. Ezért azt tanácsolom, hogy hetente 2-3 alkalommal délelőttönként nyugodtan fogyaszthat kb. 15-20 dekányi friss ananászt az is, aki fogyókúrázik.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.