Az édesburgonyát rengetegféleképp felhasználhatjuk: főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. A Mindmegette válogatásában édesburgonyás köreteket gyűjtött össze a krumplipürétől kezdve a burgonyachips-en át a salátáig. Mind ínycsiklandó, érdemes őket kipróbálni – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
SÜLT ÉDESBURGONYA
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg édesburgonya
- só
- bor (őrölt)
- 0,5 dl olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
- Az édesburgonyát meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Mártogatóssal tálaljuk.
KRUMPLIPÜRÉ ÉDESBURGONYÁBÓL
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg édesburgonya
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- só
- bors
- 1 kh szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
- A tálaláshoz: dió
ELKÉSZÍTÉS:
- Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük. Félidőben átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán puhuljon. Ha készen van, egy tálba öntjük, és botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával összeforgatjuk, majd botmixerrel krémesítjük egy kicsit. Tálaláskor megszórhatjuk durvára tört dióval.
ÉDESBURGONYA CHIPS
HOZZÁVALÓK:
- 2 db édesburgonya (nagyobb)
- 4 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)
ELKÉSZÍTÉS:
- Az édesburgonyát megmossuk, szárazra töröljük és vékony karikára vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük.
- Az olajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, az ízlés szerinti sóval, borssal, zöldfűszerekkel és meglocsoljuk vele a krumplit.
- Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Mártogatósként kínálhatunk hozzá joghurtos öntetet, vagy salsa-, vagy paradicsomszószt.
ÉDESBURGONYA-SALÁTA CÉKLÁVAL ÉS FETÁVAL
HOZZÁVALÓK:
- 2 db édesburgonya
- 1 db cékla
- olívaolaj
- só
- bors
- őrölt kömény
- rukkola
- 20 dkg feta sajt
- szárított oregánó
ELKÉSZÍTÉS:
- Az édesburgonyát és a céklát meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kikenünk és elterítjük benne a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak.
- A rukkolát tányérra tesszük, rászedjük a sült zöldségeket, megszórjuk a kockára vágott fetával és szárított oregánóval.
Különlegesebb édesburgonya-receptekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!