Édesburgonyás köretötletek sült és rántott húsokhoz

Az édesburgonya nagy előnye – amellett, hogy egészséges –, hogy rengetegféleképp felhasználhatjuk.

null

Az édesburgonyát rengetegféleképp felhasználhatjuk: főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. A Mindmegette válogatásában édesburgonyás köreteket gyűjtött össze a krumplipürétől kezdve a burgonyachips-en át a salátáig. Mind ínycsiklandó, érdemes őket kipróbálni – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

SÜLT ÉDESBURGONYA

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg édesburgonya
  • bor (őrölt)
  • 0,5 dl olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Mártogatóssal tálaljuk.

KRUMPLIPÜRÉ ÉDESBURGONYÁBÓL

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg édesburgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • bors
  • 1 kh szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A tálaláshoz: dió

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 perc alatt puhára sütjük. Félidőben átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán puhuljon. Ha készen van, egy tálba öntjük, és botmixerrel pürésítjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával összeforgatjuk, majd botmixerrel krémesítjük egy kicsit. Tálaláskor megszórhatjuk durvára tört dióval.

ÉDESBURGONYA CHIPS

HOZZÁVALÓK:

  • 2 db édesburgonya (nagyobb)
  • 4 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az édesburgonyát megmossuk, szárazra töröljük és vékony karikára vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük.
  2. Az olajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, az ízlés szerinti sóval, borssal, zöldfűszerekkel és meglocsoljuk vele a krumplit.
  3. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Mártogatósként kínálhatunk hozzá joghurtos öntetet, vagy salsa-, vagy paradicsomszószt.

ÉDESBURGONYA-SALÁTA CÉKLÁVAL ÉS FETÁVAL

HOZZÁVALÓK:

  • 2 db édesburgonya
  • 1 db cékla
  • olívaolaj
  • bors
  • őrölt kömény
  • rukkola
  • 20 dkg feta sajt
  • szárított oregánó

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az édesburgonyát és a céklát meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kikenünk és elterítjük benne a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak.
  2. A rukkolát tányérra tesszük, rászedjük a sült zöldségeket, megszórjuk a kockára vágott fetával és szárított oregánóval.

Különlegesebb édesburgonya-receptekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.