A lencse vitaminokban gazdag, rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma, magas a fehérjetartalma is, a kínai orvoslás szerint pedig az egész testre kiterjedő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
Ha már unja a lencselevest vagy a -főzeléket, próbálja ki az édesburgonyába töltött ragus változatát is, amivel a változatosságon túl a szervezetét is támogatja. A hétköznapokban diétás fogásnak sem utolsó, szóval a hamarosan beköszöntő ünnepi kajadömping előtt kifejezetten előnyös választás lehet, amit a teste is biztosan meghálál. Ha esetleg megmaradt egy kevés lencseragu, köretnek bármilyen hús mellé tökéletes, de magában fogyasztva is finom.
HOZZÁVALÓK:
- 1 bögre (250 ml-es) lencse
- 4 db nagyobb édesburgonya
- olívaolaj
- só
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk köménymag
- 40 dkg aprított paradicsom
- 12,5 dkg bébispenót
- 1/2 tk édes-nemes pirospaprika
- 1 tk csilipor
- tahini
- korianderlevelek
ELKÉSZÍTÉS
- Előző nap beáztatjuk a lencsét egy kevés hideg vízbe.
- Az édesburgonyákat megmossuk, félbevágjuk, és elrendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a vágott felüket 1 ek olívaolajjal, majd ízlés szerint sózzuk. 220 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Akkor jó, ha belül már puha, a széle pedig kissé barna.
- Miközben sül az édesburgonya, puhára főzzük a leszűrt lencsét, majd újra leszűrjük és lecsepegtetjük.
- A vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, aztán 1-2 perc alatt a köménymagot megpirítjuk rajta. Akkor jó, amikor a szemek elkezdenek pattogni. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és időnként megkeverve puhára pároljuk 5-7 perc alatt.
- Beleforgatjuk a fokhagymát meg az aprított paradicsomot, és gyakori kevergetés mellett további 3-5 percig pároljuk. Azután mérsékeljük a hőt, hozzákeverjük a lencsét a bébispenóttal együtt, majd pirospaprikával, a csiliporral és ½ tk sóval ízesítjük. Felöntjük 60 ml vízzel, és gyakran megkeverve addig főzzük, amíg a spenót megpuhul.
- Villával durvára törjük a burgonyák húsát még a héjban. Azután kettesével tányérra tesszük őket, és a tetejükre kanalazzuk a lencseragut. Egy kevés tahinivel meglocsolva, valamint néhány korianderlevéllel díszítve tálaljuk.