Finomat egészségesen: édesburgonyába töltött lencseragu

A lencse leginkább újév napján kerül az asztalra, pedig ebből a zseniális kultúrnövényből sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk.

null

A lencse vitaminokban gazdag, rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma, magas a fehérjetartalma is, a kínai orvoslás szerint pedig az egész testre kiterjedő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

Ha már unja a lencselevest vagy a -főzeléket, próbálja ki az édesburgonyába töltött ragus változatát is, amivel a változatosságon túl a szervezetét is támogatja. A hétköznapokban diétás fogásnak sem utolsó, szóval a hamarosan beköszöntő ünnepi kajadömping előtt kifejezetten előnyös választás lehet, amit a teste is biztosan meghálál. Ha esetleg megmaradt egy kevés lencseragu, köretnek bármilyen hús mellé tökéletes, de magában fogyasztva is finom.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 bögre (250 ml-es) lencse
  • 4 db nagyobb édesburgonya
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk köménymag
  • 40 dkg aprított paradicsom
  • 12,5 dkg bébispenót
  • 1/2 tk édes-nemes pirospaprika
  • 1 tk csilipor
  • tahini
  • korianderlevelek

ELKÉSZÍTÉS

  1. Előző nap beáztatjuk a lencsét egy kevés hideg vízbe.
  2. Az édesburgonyákat megmossuk, félbevágjuk, és elrendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a vágott felüket 1 ek olívaolajjal, majd ízlés szerint sózzuk. 220 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Akkor jó, ha belül már puha, a széle pedig kissé barna.
  3. Miközben sül az édesburgonya, puhára főzzük a leszűrt lencsét, majd újra leszűrjük és lecsepegtetjük.
  4. A vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, aztán 1-2 perc alatt a köménymagot megpirítjuk rajta. Akkor jó, amikor a szemek elkezdenek pattogni. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és időnként megkeverve puhára pároljuk 5-7 perc alatt.
  5. Beleforgatjuk a fokhagymát meg az aprított paradicsomot, és gyakori kevergetés mellett további 3-5 percig pároljuk. Azután mérsékeljük a hőt, hozzákeverjük a lencsét a bébispenóttal együtt, majd pirospaprikával, a csiliporral és ½ tk sóval ízesítjük. Felöntjük 60 ml vízzel, és gyakran megkeverve addig főzzük, amíg a spenót megpuhul.
  6. Villával durvára törjük a burgonyák húsát még a héjban. Azután kettesével tányérra tesszük őket, és a tetejükre kanalazzuk a lencseragut. Egy kevés tahinivel meglocsolva, valamint néhány korianderlevéllel díszítve tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.