A rizskoch egy ízig-vérig klasszikus édesség, amivel gyakran találkozhattunk a menzán is ebédidőben. A tejberizs tökéletesen továbbfejlesztett változatát egyszerűen képtelenség megunni, ribizlimártással párosítva pedig egyenesen verhetetlen – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A rizskoch-t egyszerűen nem lehet nem szeretni, vagy megunni. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy ez a finomság mára már sokkal több lett, mint egy egyszerű menzakaja. Számtalan menő étteremben, Michelin-csillagos vendéglátóhelyeken is közszeretettel készítik, ugyanis bőven van rá igény.
Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ám az első próbálkozások alkalmával lehet, hogy nem lesz tökéletes. Nos, ezért is hoztunk hozzá egy szuper receptet, így minden hibalehetőséget könnyedén kiküszöbölhetsz. A rizskoch akkor a tuti igazán, ha belül krémes, de a rizs nem ázik el, na és persze nem is száraz. Próbáljátok ki ti is, mi most ribizlimártással tálaljuk.
HOZZÁVALÓK:
A rizskoch-hoz:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl víz
- 20 dkg rizs
- 5 dkg vaj
- 6 db tojás
- 1 db citrom
- 8 dkg cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- zsemlemorzsa a tepsihez
- vaj a tepsihez
- porcukor a díszítéshez
A ribizlimártáshoz:
- 20 dkg fagyasztott ribizli
- 3 ek cukor
- 1 tk keményítő
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- A rizst a vajon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel és felforraljuk. Ezután a tejet, a cukrokat és a sót is hozzáadjuk, és ismét felforraljuk, aztán letakarjuk 20 percre.
- A rizshez hozzáadjuk a citrom héját és levét, aztán az egészben felvert tojások is belekerülnek.
- Vajazott, morzsázott edénybe töltjük a rizses masszánkat, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- Ameddig sül, a mártáshoz a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a ribizlit és a sót, majd felforraljuk az egészet. Végül a keményítővel besűrítjük.
- Ha a rizskoch megsült, hagyjuk picit hűlni mielőtt tálaljuk. A gyümölcsmártással és porcukorral fogyasszuk.