Az Oxfordi Egyetemnek a rákbetegség kialakulása és a húsfogyasztás közti összefüggést vizsgáló kutatócsoportja 470 ezer brit lakos adatait elemezte, a rendszeres húsevők közé azokat sorolták, akik heti több mint öt alkalommal fogyasztanak húst. Megállapították, hogy 2 százalékkal kisebb a rák kockázata azoknál a húsevőknél is, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak húst – olvasható a Mindmegette cikkében.
A kutatásról közzétett tanulmány szerzői, köztük Cody Watling vezető kutató, hangsúlyozták, eredményeik nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a húsfogyasztás növelné a rákbetegség kockázatát, a különbséget magyarázhatják olyan tényezők is, mint a dohányzás vagy a testzsír.
A friss megállapítások ugyanakkor tovább növelik azt a kutatási anyagot, amely pozitív, védő hatást tulajdonít a növényi alapú étrendnek - írták a kutatók a tanulmányban, amelyet a Guardian brit lap ismertet a honlapján.
A brit Biobank résztvevői körében végzett kutatás egyebek közt kimutatta, hogy a kevesebb - legfeljebb heti öt alkalommal - húst fogyasztóknál 9 százalékkal kisebb a kockázata a bélráknak, mint a rendszeres húsevőknél; a vegetáriánus nőknél 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki posztmenopauzális mellrák, mint a rendszeres húsevőknél, bár ennek oka lehet az alacsonyabb testzsírmutató is; a vegetáriánus férfiaknál 31 százalékkal kisebb a kockázata a prosztataráknak, és 20 százalékkal kisebb azoknál, akik a növényeken kívül halat is esznek.
Felmérések szerint a britek 5-7 százaléka lehet vegetáriánus, míg a vegánok aránya 2-3 százalék lehet.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)