A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő panasz, ami nem veszélyes az egészségre, de nagyon kellemetlen. Éppen ezért érdemes gyorsan megszabadulni tőle. Ahelyett, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket választanánk, először érdemes olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek csökkentik ezt a zavaró tünetet.
Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mely étel váltja ki nála a puffadást. A legtöbbször a tejtemékek, a bab, a brokkoli, a karfiol vagy a zsíros ételek a felelős. De mivel minden ember más, egyes ételek valakinél panaszokat okozhatnak, míg másoknál nem.
A puffadás általában magától elmúlik, de megfelelő táplálkozással felgyorsíthatjuk, sőt meg is előzhetjük ezt a zavaró és kellemetlen tünetet. Mutatjuk a 7 legjobb természetes ellenszert.
GYÖMBÉR
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, és nagyon jó természetes puffadáscsökkentő. Egy zingibain nevű emésztőenzimet tartalmaz, amely segít a szervezetnek lebontani a fehérjéket. A kutatások szerint a gyömbér nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, mivel csökkenti a nyelőcső alsó részének nyomását, és csökkenti a görcsöket és a puffadást. Kiválóan lazítja a belek görcseit, csökkenti a vastagbél gyulladását, ami elősegíti, hogy az elfogyasztott étel könnyebben áthaladjon a szervezeten, és ezáltal csökkenjen a puffadás és a gázképződés.
ÉDESKÖMÉNY
Az édeskömény természetes vízhajtó, így segíthet a bélgázok száműzésében is. Az édeskömény magban található anetol, fenchone és ösztragol vegyület görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik , amelyek ellazítják a bélizmot, és lehetővé teszik a gázok szabad távozását. Az édeskömény az emésztés javításával is csökkentheti a puffadást és a gázképződést. Az édeskömény teaként fogyasztva is hatásos, de salátákhoz is adhatod.
BANÁN
A puffadás egyik típusa, amikor a szervezetben felhalmozott víz áll a panaszok háttérben. Részben az okozza a víz visszatartását a szervezetében, hogy túl sok a nátriumbevitel, miközben kevés a kálium, amely segíti a nátrium és a víz távozását. Ezért fontos ilyenkor káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztnai. Egy banán természetesen nem szünteti meg varázsütésre a puffadást, de segíthet a panaszok csökkentésében.
CITROM
A citromlé savasságában nagyon hasonló a gyomor emésztőnedvéhez , így segíthet enyhíteni a puffadást és az emésztési zavarok egyéb tüneteit. Ha citromos vizet iszunk, nemcsak olyan savakat juttatunk a szervezetbe, amelyek segítik a gyomor-béltraktus működését, hanem hidratáljuk is a szervezetet. Egy 2022 -estanulmány szerint a citromban lévő citromsav növeli az emésztőfolyadék mennyiségét a szervezetben, így a gyomor könnyebben dolgozik.
ANANÁSZ
A finom gyümölcsben található bromelain nevű enizm elősegíti az emésztést azáltal, hogy lebontja a gyomorban lévő fehérjéket, amelyek egyébként puffadást okozhatnak. Dobjunk ananászt a reggeli turmixba, vagy együnk néhány szeletet uzsonnára.
ARTICSÓKA
Az articsóka rostban gazdag, így segít megelőzni, hogy már a bélben erjedni kezdett táplálék következtében meginduljon a gázképződés. Az articsóka nemcsak segít "kipucolni" a beleket, hanem elősegíti a bélrendszerben lévő jó baktériumok szaporodását, ezzel is enyhítve az emésztési zavarok okozta puffadást. Az articsókát adjuk salátákhoz, vagy süssük meg kevés olajon egészben.
Az eredeti, teljes írás 9 szuper élelmiszer, amivel csökkenthető a haspuffadás címen, a Mindmegette.hu oldalon olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)