És akkor még a diós töltelékben található rumot, mazsolát és narancshéjat nem is említettük, pedig ezek a hozzávalók teszik igazán aromássá ezt az ellenállhatatlanul finom édességet. A Mindmegette.hu osztotta meg olvasóival a Vidék íze magazin kiváló receptjét, amely alapján könnyed munka lesz elkészíteni a klasszikus Gundel palacsintát.
Hozzávalók:
- 12 normál palacsinta
- 5 dkg vaj a pirításhoz
A töltelékhez:
- 1,5 dl rum
- 4 dkg mazsola
- 2 dkg cukrozott narancshéj
- 18 dkg dió
- 1 dl tejszín
- 12 dkg cukor
- őrölt fahéj
A csokoládémártáshoz:
- 2,5 dl tej
- 3 dkg cukor
- fél rúd vanília
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 5 dkg kakaó
- 1,5 dkg liszt
- fél dl tej
Elkészítés:
Előző nap rumba áztatjuk a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat.
Másnap ledaráljuk a diót (nem túl finomra és nem túl durvára). A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, a cukrot, a fahéjat, a leszűrt mazsolát meg a narancshéjat, és 1-2 percig főzzük, hogy kenhető pépet kapjunk (ha szükséges, pici tejet adhatunk hozzá).
Ha kihűlt, hozzákeverjük a rum felét is. A palacsintákat megkenjük a krémmel, és felcsavarjuk, melegen tartjuk.
A mártáshoz felforraljuk a tejet a 3 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A csokit gőz felett megolvasztjuk.
A tejszínből habot verünk. A tojássárgájákat kikeverjük 8 dkg cukorral, a kakaóporral, a liszttel és a pici hideg tejjel. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük vékony sugárban a forró tejet. Gőz felett besűrítjük, majd levesszük és kevergetve kihűtjük, ezután beleforgatjuk a felolvasztott csokit, a tejszínhabot és a maradék rumot.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a megtöltött palacsinták mindkét oldalát ropogósra sütjük. Tűzálló tálra fektetjük, a felét meglocsoljuk a mártással.