Végleg eltűnik a 115 éves csokoládé emblémája, a Tátra sem volt elég jó

A márkát birtokló amerikai Mondelez vállalat 2023. március 6-án bejelentette, hogy meg kell változtatni a Toblerone csomagolását, miután az amerikai tulajdonos részben Svájcon kívül gyártja azt.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 06. 21:07
null
London, 2023. március 6. 2016. november 8-án Londonban készített kép a Toblerone csokoládé 150 grammos (elöl) és a régebbi, 360 grammos változatáról. A márkát birtokló amerikai Mondelez vállalat 2023. március 6-án bejelentette, hogy meg kell változtatni a Toblerone csomagolását, miután az amerikai tulajdonos részben Svájcon kívül termeli azt. A 115 éve gyártott édesség papírján a Matterhorn hegycsúcs látható, ez azonban svájci nemzeti jelkép, és törvény szabályozza, hogy csak Svájcban gyártott termékeken szerepelhet. A Mondelez azonban a termelést Pozsonyba telepíti át, így elveszíti a jogát a Matterhorn használatára. Az ikonikus háromszög alapú hasábokra azonban nem a Tátra, hanem egy stilizált, közönséges hegy kerül majd a gyártó szerint. MTI/AP/Alastair Grant Fotó: Alastair Grant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 115 éve gyártott édesség papírján a Matterhorn hegycsúcsa látható, ez azonban svájci nemzeti jelkép, és törvény szabályozza, hogy csak Svájcban gyártott termékeken szerepelhet. 

A Mondelez azonban a gyártást Pozsonyba telepíti át, így elveszíti a jogát a Matterhorn használatára. 

Az ikonikus háromszög alapú hasábokra azonban nem a Tátra, hanem egy stilizált, közönséges hegy kerül majd a gyártó szerint. 

Luxustermék lehet a csokoládé?

A kávé és a kakaó világpiaci árát nem befolyásolta nagymértékben az orosz–ukrán háború. Az energiaválság csak részben hatott a kakaó áremelkedésére. Az árat a várható termés mennyisége és minősége befolyásolja közvetlenül. A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka. Ma már Afrika a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol vannak ültetvények. A leggyengébb láncszemet a kakaó ellátási láncában a termesztők jelentik.

A termelők azonban olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát.

Borítókép: A Toblerone csokoládé 150 grammos (elöl) és a régebbi, 360 grammos változata 2016. november 8-án, Londonban (Forrás: MTI/AP/Alastair Grant)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.