Luxustermék lehet a csokoládé? Jelentős drágulás vár a kakaóra

A kakaó és a csokoládé drágulása mögött a világ egyik legnagyobb kakaóexportőr országa, Nigéria áll. A probléma forrása a készpénzellátás, ami miatt az export mintegy háromnegyedével visszaesett. A pánikot az ültetvényeket károsíró szárazabb időjárás is fokozza.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Napi.hu2023. 02. 22. 18:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kávé és a kakaó világpiaci árát nem befolyásolta nagy mértékben az orosz–ukrán háború. Az energiaválság csak részben hatott a kakaó áremelkedésére.

Az árat a várható termés mennyisége és minősége befolyásolja közvetlenül. 

A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka – írja a Napi.hu.

Ma már Afrika a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol vannak ültetvények. A leggyengébb láncszemet a kakaó ellátási láncában a termesztők jelentik – derül ki a Nemzetközi Kakaószövetség (Internatinal Cocoa Organization, ICCO) ágazati értékeléséből.

A világ kakaó termőterülete négy-öt millió hektár, a termés kilencven százaléka ugyanakkor kettő-öt hektáros átlagos birtokméreten termesztett, jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok birtokában van. 

Helyben termesztett kakaóbabot zsákol egy nő a kelet-kolumbiai Vichada megyében levő Weriában 2020. március 3-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega)

 

Kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás

A lap felidézte az ICCO jelentését, amely alapján a termelők olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát.

A termesztésre a rossz jövedelmi helyzet is hatással van, ugyanis a technológia elavult, így óriási veszélynek vannak kitéve az ültetvények. Ezek közül kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás.

A kakaó a csapadékos, de meleg éghajlaton terem, ám az egyenlítőtől északra és délre található ültetvényeken egy-egy szezonban egyre többször fordul elő szélsőséges szárazság vagy kiugróan magas hőmérséklet.

A legfrissebb, novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor a várakozások az év elején már jelentős terméskiesést vetítenek előre. Ezt részben az elefántcsontparti ültetvényeken várható pusztulás, részben pedig Nigéria gazdaságpolitikai reformja okozza – írják

A kedvezőtlenebb előrejelzések rövid idő alatt 6-10 százalékkal emelkedtek az árak a londoni és a New York-i tőzsdéken. A legfrissebb, novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor a várakozások az év elején már jelentős terméskiesést vetítenek előre. Ezt részben az elefántcsontparti ültetvényeken várható pusztulás, részben pedig Nigéria gazdaságpolitikai reformja okozza.

A drágulás a kereslet növekedése mellett is bekövetkezik

A kakaó iránti kereslet évi két-három százalékkal emelkedik. A kakaó piacának van tehát jövője a nemzetközi szervezet szerint. Ám ehhez elsődleges, hogy a termesztők jövedelmi helyzete javuljon, ellenkező esetben jelentősen csökken a termőterület, mivel nem lesz, aki elvégezze a munkálatokat.

A jövedelmi stabilitás mellett nélkülözhetetlen a termelési technológia fejlesztése, ám jelenleg az innováció szóba sem jöhet, pedig a hozam növelése a fejlett technológiával lehetséges a jelenlegi erdőirtások helyett. Mindez érdemben befolyásolja a kakaó árát is a jövőben – tette hozzá a lap.

Mindenképpen áremelkedés várható, ez akkor is bekövetkezik ha valamilyen módon sikerül a termelői árakat felemelni, de akkor is ha nem, és emiatt sokan feladják a kakaótermesztést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.