Rájöttek a tökéletes csokoládé titkára

Egyúttal megjelenhetnek az új generáció csokik is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 11:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltárták a titkot brit kutatók, hogy mitől lesz a csokoládé tökéletes, mégis egészséges. A Leedsi Egyetem munkatársai azt állítják, a szájban szétolvadó, tökéletes csokoládék titkát fedezték fel, egy 3D-s nyomatatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével. 

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató elmondta, hogy feltárták azt a fizikai folyamatot, amely aközben megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. 

Az említett 3D-s nyomatatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével megállapították, hogy a szétolvadáskor a kísérletben használt luxus márkájú étcsokoládé vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, és ez az a kulcsfontosságú tényező, amely a csokoládé fogyasztásához köthető selymes érzetet kelti az emberben. 

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, aminek a taktilis érzet szempontjából van jelentősége.

A kísérletből kiderült: a csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, és hatékonyan fedi be a kakaószemcséket. Mivel az érzethez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, azt akár csökkenteni is lehet – írja az MTI a Guardianban közölt tanulmány alapján. A kutatók azt állítják, egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását teszi lehetővé felfedezésük.
A folyamat részletes feltárása segíthet az új generációs csokoládék kifejlesztésében, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak. 

Az élelmiszeriparban jelenleg kihívást okoz az egészséges csokoládék előállítása, mert az eddigi próbálkozások tapasztalata az, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékek közel sem olyan finomak, mint az eredeti változatok.

A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek – például sajtok és jégkrémek – egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.