Érdekességek a csokoládéról, a sportolók egyik kedvencéről

A kakaóbabban jelentős mennyiségű antioxidáns hatású anyag található, ezért mértékkel, sportolás előtt a csokoládéról sem kell lemondani – olvasható a CsupaSport cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: CsupaSport2023. 01. 02. 8:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyi az annyi?

Egy tábla csokoládé energiatartalma az összetevők alapján változhat, de minimum 500 kcal energiát tartalmaz egy 100 grammos darab. Azok a csokoládék, amelyekhez a gyártás során több cukrot adnak és/vagy olajos magot, aszalt gyümölcsöt vagy tölteléket is tartalmaznak, magasabb az energiatartalmuk. A csokoládé energiatartalmát a zsírtartalom is befolyásolja, minél magasabb a termékben a kakaó százalékos aránya, annál magasabb a zsírtartalma is.

Tej, fehér vagy ét?

Nem csupán a gyártás technológiájában és színben van különbség a tej-, a fehér- és az étcsokoládé között, tápanyagtartalmuk is eltérő. A különböző ízesítőanyagok nélkül a tej- és a fehércsokoládé energiatartalma hasonló, a tejcsokoládénak azonban a fehérje- és rosttartalma magasabb. Összességében a minél magasabb (minimum 60 százalék, de inkább 70–85 százalékos) kakaótartalmú csokoládéval járunk a legjobban, ennek fehérjetartalma a tejcsokoládééval vetekszik, emellett cukortartalma – így össz-szénhidráttartalma – jelentősen alacsonyabb, rosttartalma pedig magasabb, mint a tejcsokoládéé.

Kedvező élettani hatások

A kakaóbabban jelentős mennyiségű antioxidáns hatású anyag (flavanoid) található, így a belőle készült termékek, a csokoládé és a kakaó védi a szív- és érrendszert. Kutatások támasztják alá, hogy napi egy kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé a szív- és érrendszeri megbetegedés rizikóját csökkentheti, ami többek között annak is köszönhető, hogy a „jó” koleszterin, a HDL szintjét növeli. Ha mindez nem lenne elég, a csokoládé endorfintartalmának hatására az öröm érzése is kialakul szervezetünkben.

A teljes cikket Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a csokoládéról címmel a CsupaSport oldalán olvashatja tovább.
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.