Nyitott pincék az elmaradó Murci fesztivál helyett Balatonlellén

Rendezvény nem lesz, de a Nyitott pincék – Murci kicsit másképp elnevezésű akció így is valószínűleg sokakat csábít majd egy kirándulásra a lellei Kishegyre.

null

Ha már alig várjuk, hogy levegőzhessünk egy szép helyen, vagy finom ételeket, zamatos balatoni borokat kóstolhassunk, akkor szombaton Balatonlellén a helyünk! A festői Kishegyen számos vendéglátóhely és nyitott pincészet tárja ezúttal is szélesre kapuit.

Rendezvény nem lesz, de a Nyitott pincék – Murci kicsit másképp elnevezésű akció így is valószínűleg sokakat csábít majd egy kirándulásra a lellei Kishegyre. Az előrejelzések szerint jó idő várható, így végre kicsit kimozdulhatunk az elmúlt napok esős-borongós szobafogságából. Ráadásul olyan fogások közül válogathatunk, mint a mangalicapofa-pörkölt újhagymás galuskával, vagy a rozmaringos bárány babpürével vagy például a sütőtökös sajttorta.

Sokan kedvelik a dél-balatoni borokat
Fotó: Krausz Andrea

12 vendéglátóhely és borászat mutatja meg, hogy idén milyen őszi ínyencségeket álmodott tányérra, vagy milyen nedűket ajánl kísérőként a borospoharakba. Sokan murcit is kínálnak majd, ami egy erjedésben lévő, vagy félig kierjedt, kissé zavaros újbor, hiszen még nem esett át tisztítási folyamaton, de lesznek olyanok is, akik édes mustot kóstoltatnak majd a vendégekkel.

A szüret már szinte mindenhol lezajlott, kiváló minőségre számítanak a borászok.

Szőlőtőkék között A zöld ajtós ház
Fotó: Facebook

– 6.6 hektáros szőlőterületen gazdálkodunk, két hete zajlott le az utolsó szüretünk, most már a vörösek is a hordóba kerülnek – mondta a likeBalaton.hu-nak Fárbás Anett, a Nyitott Pincék koordinátora, egyben “A zöld ajtós ház” tulajdonosa. – Semmivel sem volt rosszabb a tavalyinál, sőt egészségesebb szőlőt tudtunk leszedni és úgy tűnik, hogy nagyon szép borokat tudunk az idén készíteni. A velünk kapcsolatban álló borászoktól is azt hallom, hogy szép tételeket tudnak kihozni ebben az évben – emelte ki Fárbás Anett, aki szerint náluk a vörösborok mellett igazi kuriózumnak számít majd az Irsaiból és királyleánykából álló gyöngyözőbor.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Magyar bor: cél a csúcs

A magyarság bornép, amint azt jeles bölcselőnk, Hamvas Béla megállapította A bor filozófiája című munkájában. Valóban, az álmok, látomások, a kábulattal össze nem keverendő mámor bölcs józanságával túlélők, melankóliában büszkék, lelki mélységek és magasságok nemzete vagyunk.

Oka van ennek: a bor és a magyarság kapcsolata őrtörténetünk idején köttetett. Bizonyítja ezt a fájdalmasan keveset hangoztatott tény, hogy azon kevés európai nép egyike vagyunk, amelynek saját szava van a borra. Földrészünk népeinek többsége az ógörög onios szóból eredő latin vinum kifejezés valamely változatával nevezi meg e szakrális italt.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.