Vádat emeltek a „számlagyár” ellen

Bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hét ember ellen, akik papíron működtetett gazdasági társaságok nevében több milliárd forint összegben bocsátottak ki valótlan tartalmú számlákat – közölte Soós Mihály ügyész csütörtökön.

BL
2011. 10. 27. 20:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint a bűnszervezet hat fiktív gazdasági társaságot hozott létre. A bűnszervezet irányítója a semmilyen gazdasági tevékenységet nem végző társaságok nevében számlákat bocsátott ki. A megrendelők a számlákat beállították a könyvelésükbe, és ennek alapján kevesebb áfát fizettek be a központi költségvetésbe, illetve jogtalanul igényeltek vissza áfát, ez utóbbi összege meghaladta a 400 millió forintot. A megrendelők többsége Bács-Kiskun megyei volt, a kapott számlák összegének meghatározott százalékát fizették a „számlagyárnak”. A vádhatóság a bűnszervezetet alkotó embereken kívül további 25 személy ellen emelt vádat.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az ügy hetedrendű vádlottja jelenleg is polgármesteri tisztséget tölt be, ő megrendeléseket továbbított a fiktív társaságoknak, amiért jutalékot számított fel. Az ügyészség csak annyit árult el a vádlott személyével kapcsolatban, hogy országos ismertségű vállalkozó, aki egy Pest megyei település polgármestere. Az MTI megerősített információi szerint a per hetedrendű vádlottja Gyenes Levente Zoltán, Gyömrő polgármestere, akit a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként választottak meg 2010-ben a Pest megyei település polgármesterének.

Az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága elődjének feljelentése alapján indult 2009-ben. A nyomozást a Kecskeméti Városi Ügyészség felügyelete mellett folytatták le, majd a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emelt vádat. A két fő vádpont: adócsalás, valamint az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, melynek büntetési tétele 2-től 16 évig terjedhet. Jelenleg a vádlottak szabadlábon vannak.

Az MTI keresi az ügyben Gyenes Levente Zoltánt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.