Hivatali visszaéléssel vádolják a rendőrt

Nem érezte magát bűnösnek csütörtöki bírósági meghallgatásán az a siófoki rendőr, akit a Kaposvári Nyomozó Ügyészség vádolt meg hivatali visszaéléssel.

PR
2011. 12. 15. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ifkovics István kollégiumvezető az MTI-nek elmondta, hogy a vádbeli esetek tavaly nyáron történtek. Az ügy elsőrendű vádlottja a siófoki rendőrkapitányságon dolgozik, ahol fegyelmi eljárás indult ellene, s az ügy lezárásáig felfüggesztették állásából. A vád szerint a rendőr az egyik esetben úgy nyújtott segítséget videotékás barátjának, hogy lekérdezte egy személyi igazolvány adatait a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett rendszerből.

Másik esetben nőismerőse kérte a segítségét, hogy kideríthesse, kinek a nevén van az az autó, amit részletekre vett, majd eladott, de a vevő nem fizette utána a részleteket, így a bank vissza akarta venni a gépkocsit. Egy somi illetőségű asszony azért fordult a rendőrhöz, hogy megtudja annak a fuvarosnak a rendszámát, aki a feltételezése szerint kevesebb fát szállított neki, mint amennyit kifizetett érte. A vádlott ebben az esetben egyik kollégája azonosítójával lépett be a hivatali adatbázisba úgy, hogy az esetről, illetve a lekérdezésről nem készített jelentést.

Az elsőrendű vádlott arról számolt be a bíróság előtt, hogy negyedik éve teljesít szolgálatot körzeti megbízottként. Elmondása szerint nem érzi magát bűnösnek a történtek miatt, hiszen ismerősei tanácsért fordultak hozzá, és ő csak megpróbált nekik segíteni, ezzel is igyekezve javítani a siófoki kapitányság bűnügyi statisztikáját.

A videotékás, aki az ügy másodrendű vádlottja, arról számolt be, hogy a rendőr régi ismerőse, egy lövészklubba jártak. Azért kért tőle segítséget, mert az egyik kuncsaftja nem tudott fizetni a kikölcsönzött videóért, helyette egy személyi igazolványt hagyott foglalónak, de aztán nem tért vissza. A harmadrendű vádlott, a somi asszony egészségügyi okokból nem tudott a tárgyaláson megjelenni, ezért a tárgyalás folytatását februárra halasztották, amikor ítélet is várható az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.