Elutasították Mengyi Roland panaszait

Az ügyészség a hatósági intézkedéseket megalapozottnak, jogszerűnek értékelte.

2016. 11. 06. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészség elutasította a napokban Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő panaszait, amelyeket meggyanúsítása, illetve a lakásában és irodáiban tartott házkutatás ellen tett – tudtuk meg Futó Barnabástól, a politikus ügyvédjétől. Tájékoztatása szerint az ügyészség mindkét hatósági intézkedést megalapozottnak, jogszerűnek értékelte, ezért a beadványokat elutasította.

Lapunk még október közepén írta meg, hogy Mengyi Roland nemcsak a korrupciós bűncselekmények miatti meg­gyanúsítása ellen tett panaszt, hanem a nyomozó hatóság házkutatása kapcsán is. Azért, mert a politikus lakásában és irodáiban tartott házkutatások során a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) olyan tárgyakat és iratokat is lefoglalt, amelyek nem Mengyi Rolandéi.

A 168 Óra augusztusban írta meg lehallgatási jegyzőkönyvek alapján, hogy a magát Voldemort nagyúrnak szólíttató politikus kenőpénzért cserébe szervezhetett uniós pályázatokat, hogy aztán a termelői szövetkezeteknek megítélt támogatás 90 százalékát „alkotmányos költségként” vissza­követelje. A fideszes politikust októberben hallgatta ki a KNYF vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés, valamint bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletének gyanújával. A gyanúsítotti kihallgatás azért történ­hetett meg, mert szeptemberben az Or­szág­gyű­lés – a legfőbb ügyész indítványára – felfüggesztette a kép­viselő mentelmi jogát. Mengyi a kihallgatásán mindent tagadott. A KNYF akkori közleményéből derült ki, hogy a kihallgatás után több helyszínen házkutatást tartottak, és bizonyítékokat foglaltak le.

Azt pedig október végén írtuk meg, hogy szabadlábra helyezték Mengyi Roland büntetőügyének két, még előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottját, B. Szilviát és K. Pétert. Ez két nappal azután történt, hogy a fideszes országgyűlési képviselőt gyanúsítottként hallgatta ki a KNYF. Simon Richárd helyettes szóvivő kérdésünkre akkor azt közölte: a két említett gyanúsított előzetesét védői indítványra szüntették meg, mivel a letartóztatás fenntartásának oka megszűnt. Így most már a büntetőeljárás mind a hat gyanúsítottja szabadlábon védekezik – tette hozzá.

A fiktív pályázat megírásában segédkező B. Szilvia, illetve a pályázók és Mengyi között közvetítő K. Péter letartóztatásának megszüntetése abból a szempontból logikusnak tűnik, hogy a nőt a kormánypárti politikusénál kisebb súlyú, K. Pétert pedig Mengyiével megegyező súlyú bűncselekménnyel gyanúsítják – és miután Mengyit szabadlábon hagyták, kettejük további fogva tartására nehéz lenne hihető érvet találni. A nyomozás következő határideje december 12.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.