Agárdi gyermekhalál: enyhébb büntetés a szülőknek

Tizenöt év helyett tizenkét-tizenkét évet kaptak a halálra éheztetett kisfiú szülei.

MN
2017. 04. 27. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhítette a halálra éheztetett agárdi kisfiú szüleinek és nagyszüleinek elsőfokú ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön – derült ki az MTI beszámolójából.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly májusban tizenöt év börtönre ítélte a 2013-ban halálra éheztetett, másfél éves agárdi kisfiú anyját, apját és anyai nagyszüleit. Az elsőfokú bíróság a szülőket és a nagyszülőket társtettesként különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

A tábla a szülők büntetését 12-12 évre, a harmadrendű vádlott nagyapáét 10 évre, a nagymamáét 9 évre enyhítette.

E. Benjámin hosszas szenvedés után másfél évesen, négy és fél kilósan halt meg 2013. április 14-én, amikor összeomlott a keringése. A halálában a vádlottak ártatlannak érezték magukat, ezért fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

Az ügyészség ugyancsak fellebbezett, szigorúbb büntetésekért, például azért, hogy a természetgyógyászt és a gyerekorvost is végleg tiltsák el a szakmájuktól.

A kisfiú szülei életük középpontjába az egészséges életmódot állították, az „rögeszméjükké vált”, egyre szélsőségesebbé váló cselekedeteiket ennek rendelték alá – sorolta a bíró az elsőfokú tárgyaláson még 2016 májusában, hozzátéve, hogy a hagyományos orvoslástól elfordultak, annak képviselőihez csak a legritkább esetben fordultak, szükség esetén inkább homeopátiás szereket és speciális masszázst alkalmaztak. Ezt a hozzáállást követték újszülött gyermekük esetében is. A védőnői szolgálatot elutasították, a gyermekorvost az internetről, az alapján választották ki, hogy dr. M. Gabriella hatodrendű vádlott nyitott volt a homeopátiás szerek felírására.

Később benne is megingott a bizalmuk, az ultrahangos vizsgálatra, amelyre a doktornő beutalta, nem vitték el Benjámint. Egyrészt azért, mert úgy vélték, az ilyesmi indokolatlan stresszt okoz a kicsinek, másrészt az interneten azt olvasták, hogy az ultrahang „felmelegítheti a gyerek fejét”, ami vízfejűséghez is vezethet. A kisfiú azonban enélkül is vízfejűségben szenvedett, ezt viszont szülei nem látták be, mert az interneten olyan információt találtak, hogy a vízfejű gyermek csak egyféle mozgásra képes, ők pedig látták a fiuk többféle mozgását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.