Mégis bűnös Tátrai és Császy a Sukoró-ügyben

Harmadfokon bűnösök a telekcsereügylet felelősei. Kilenc évig húzódott az ügy, tíz év az elévülés.

Lándori Tamás
2017. 06. 08. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon bűnösnek találták, másodfokon felmentették, harmadfokon – a Kúrián – pedig ismételten bűnösnek találták a sukorói telekcsere ügyének első- és másodrendű vádlottját, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját, és Császy Zsoltot, az egykori értékesítési igazgatót.

Tátrai Miklóst jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélték,

míg Császy két és fél évet kapott; azzal, hogy a terheltek legalább a büntetések kétharmadának letöltése után szabadulhatnak, ugyanakkor az előzetesben töltött időt be kell számítani. Kettejüknek összesen hétmillió forintnyi bűnügyi költséget kell megfizetniük.

A Kúria Molnár Gábor Miklós vezette tanácsa szerint a Szegedi Ítélőtábla felmentő ítélete részben megalapozatlan, indoklása hiányos, mert nem derül ki belőle maradéktalanul, mi alapján tért el az elsőfokú döntéstől. Mivel minden tény rendelkezésre áll, nem volt szükség hatályon kívül helyezésre, a harmadfokú ítélet ki tudta küszöbölni a másodfok hibáit – magyarázta Molnár.

A tanács nem értett egyet többek között a táblabíróság azon megállapításával sem, miszerint nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Császy az ügylethez készült értékbecslés iratait megkapta – a csütörtöki döntés szerint igenis van erre bizonyíték. A férfi a tárgyalás után ezt alaptalannak nevezte, a bíróság szerinte elnézett egy dátumot.

A védői érvelés egyik sarokpontja volt, hogy a vádlottak azért sem követtek el hűtlen kezelést, mert nemhogy hátrányt nem kívántak okozni a költségvetésnek, de a telekcsere révén létrejövő beruházás megvalósulásából az államnak még sokmilliárdos előnye is származott volna a növekvő adóbevételek, a fellendülő turizmus és az új munkahelyek által. Molnár bíró leszögezte, az érvelést nem tudták elfogadni, jelen eljárásban kizárólag a telekcsere által okozott vagyoni változás vizsgálható.

Az ítélet szóbeli indoklása kitért arra, az ügy nagyjából kilenc éve húzódik, miközben az elévülési idő tíz év.

Ez az időmúlás a vádlottaknak nem róható fel, így jelentős enyhítő körülményként volt értékelhető.

Császy Zsoltnak az ítélet értelmében körülbelül 15, Tátrai Miklósnak 19 hónapot kell majd börtönben töltenie. Az elsőrendű vádlott védője, Dezső Antal jelezte, rendkívüli perorvoslati eljárást fontolgatnak, Császy pedig arról beszélt, hogy ha kell, külföldi fórumon is megpróbálnak igazságot szerezni. Állítja, politikai okokból született az ítélet, és kikérte magának, hogy Gyurcsány neve is elhangzott az indoklásban – mint mondta, soha semmi köze nem volt az egykori miniszterelnökhöz.

Tátrai Miklós nem volt jelen az ítélethirdetésen.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke később közölte: a párt szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek viselnie kell a politikai következményeket. Felidézte, hogy az ügy kapcsán még Schiffer András, az LMP volt társelnöke jelentette fel Gyurcsány Ferencet, bár az ennek következtében indult nyomozást megszüntette az ügyészség – írja az MTI.

Elkeserítőnek tartják, hogy az elszámoltatás az elmúlt hét évben semmilyen eredményre nem vezetett, teljesen egyértelmű, hogy a „rendszerpártokat” csak ellenzékben zavarja a korrupció, kormányon már magukkal és ellenfeleikkel szemben is sokkal megbocsátóbbak – áll a közleményben. Az ellenzéki párt szerint ezt bizonyítja az is, hogy a kormány a paksi beruházásért felelős miniszter eskütételén az Országgyűlés páholyában látta vendégül Kocsis Istvánt, aki ellen jelenleg is eljárás folyik hűtlen kezelés miatt. Az LMP úgy véli, teljes elitcserére van szükség, mert az elmúlt 27 év bukott pártjai a korrupcióhoz értenek, az elszámoltatáshoz nem.

Varju László DK-alelnök sajtótájékoztatóján a Kúria jogerős döntését kommentálva koncepciós perről beszélt, továbbá – kormányváltáskor – szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek. Azt mondta, a Fidesz azért „kreálta” a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő „legfőbb politikai ellenfelét”, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek „hamis tanúvallomást” a DK elnöke ellen.

Ma Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás – jelentette ki, hozzátéve: Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró „fideszes” ügyészek, a csütörtöki ítéletet meghozó bíró és tanácsa addig lesz „szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják”.

Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán reagált a Kúria Sukoró-ügyben hozott ítéletére. Azt írta, az elítéltek ártatlanok, „a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök”. „Tisztességes kollégáimat zártátok börtönbe, mert engem nem tudtatok” – értékelt a volt miniszterelnök.

A Fidesz a Budai Gyula országgyűlési képviselő által jegyzett, a Kúria ítéletére reagáló közleményében azt írta, üdvözlik a Kúria ítéletét, „mert a bűnözőknek a börtönben a helye”. Hozzátették: Gyurcsány és a szocialisták „követték el minden idők legkorruptabb kormányzását, lopták a nemzeti vagyont és visszaéltek hatalmukkal”.

Nem lett kaszinóváros a Velencei-tó északi partján

Az ügy lényege, hogy az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008-ban – egy tervezett turisztikai beruházás részeként – telekcsere-szerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joáv Blum izraeli–magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség emiatt 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011-ben jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A vádirat szerint a telekcsere megvalósulása esetén 1,294 milliárd forintos kár érte volna az államot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.