Merénylet Orbán ellen: rablógyilkosság tervéről beszél a rendőrség

A két fegyveres férfi a hatóságok szerint ki is akarta fosztani a miniszterelnököt.

MN
2017. 06. 16. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölés előkészületével gyanúsították meg M. Pétert, akit társával, R. Gyulával együtt másfél éve fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK), és akik belügyi vezetők akkori közlése szerint a miniszterelnök elleni merényletre készülhettek – tudta meg a Magyar Idők.

A 63 éves M. Péter kirendelt védője, Pintér András, megerősítette a lap információit, azt mondta: a gyanúsítás rablógyilkosság előkészületéről szól. Magyarán, a gyanúsítottak ki is rabolták volna Orbán Viktort – kérdéses, hogyan oldották volna meg mindezt egy merénylet során, szemben Orbán testőrségével.

M. Pétert és a 61 éves R. Gyulát eddig lőfegyverrel, lőszerrel visszaéléssel gyanúsították. 2015 novemberében fogták el őket, és sorozatlövő fegyvereket, hangtompítókat, valamint éles lőszereket találtak a gépkocsijukban. A Scorpio és Skoda típusú sorozatlövő fegyverekről azóta kiderült, hogy azokat a szlovákiai hatástalanított fegyverekkel kapcsolatos botrány során alakították vissza éles lőfegyverré.

A kormányközeli lap emlékeztet, amióta a Brad Pitt budapesti filmforgatására érkező hatástalanított fegyvereket lefoglalta a TEK, és sajtónyilvánosság előtt bizonyították, hogy a fegyverek néhány mozdulattal visszaalakíthatók éles fegyverré, több európai ország hatóságai és titkosszolgálatai is aktív nyomozást indítottak.

Szlovák források szerint több ezer ilyen fegyver juthatott a szervezett bűnözők, terroristák kezébe.

A Magyar Idők úgy tudja, az M. Pétert és R. Gyulát szállító gépkocsiban is ilyen sorozatlövő fegyverek voltak. Ez azért lényeges momentum, mivel M. Péter tagadja, hogy köze lett volna a fegyverekhez, vallomása szerint azok egyébként is hatástalanítottak, és társáé, R. Gyuláé voltak.

Az ügyvéd szerint védence azt is tagadja, hogy merényletre készültek volna. Ismert, hogy a két férfi elfogása után Pintér Sándor belügyminiszter és Tasnádi László akkori rendészeti államtitkár egy sajtótájékoztatón elmondta: az elfogottak egy kormánytag ellen készültek merényletre. A Blikk írta meg elsőként, hogy a miniszterelnök lehetett a célpont. Úgy tudjuk, a házkutatások során a szándékot bizonyító feljegyzések kerültek elő, ám ennek ellenére még nem szerepel a gyanúsítások között a merényletterv.

M. Péter és R. Gyula az egykori államtitkár szerint a Magyar Nemzeti Hadsereghez (MNH) kapcsolhatók; a paramilitáris szervezet tagságát 15-25 főre teszik a titkosszolgálatok. A nyomozati iratok szerint M. Péter gyakorlatilag teljes felnőttkorában szélsőséges nézeteket vallott, a szélsőbalos ideológiától eljutott a szélsőjobbig. Állítólag a Magyar Nemzeti Arcvonallal és annak létrehozójával, id. Győrkös Istvánnal is szimpatizált.

Hivatalosan azonban még mindig nem bizonyított, hogy Orbán Viktor ellen terveztek merényletet. A nyomozás határideje 2017. szeptember 21., amit várhatóan meghosszabbítanak majd. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.