Zárkájában támadt a börtönőrökre egy rab Budapesten

A férfi ellen vádat emeltek, a büntetési tétel felső határa a tizenöt évet is elérheti.

MN
2017. 06. 29. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés miatt vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség egy 27 éves, jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, aki még tavaly februárban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, a zárkájában rátámadt két börtönőrre – írja közleményben az ügyészség.

A vádlott az elkövetés idején a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte egy korábbi ügy miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztését. A vádirat szerint 2016. február 16-án reggel a körletfelügyelők létszám- és biztonsági ellenőrzést tartottak, amelynek során azt tapasztalták, hogy a vádlott nem tesz eleget a házirendben szereplő előírásoknak. A vádlott a reggeli zárkaellenőrzéshez nem öltözött fel, és továbbra is az ágyban feküdt.

Az egyik őrmester utasította a férfit a házirend megtartására, ám ekkor a vádlott szitkozódva felugrott az ágyról, és kiabálni kezdett, miközben támadólag megindult az őrmester felé, majd beállt a zárka ajtajába, és támadóállásba helyezkedve verekedésre hívta fel a felügyelőt. Az őrmester utasította a vádlottat, hogy lépjen vissza a zárkába, ellenkező esetben vele szemben kényszerítőeszközt alkalmaz, a vádlott azonban ennek az utasításnak sem tett eleget, hanem ismét megindult a felügyelő felé.

Ekkor érkezett a körletbe egy főtörzsőrmester, aki szintén utasította a vádlottat, hogy hagyjon fel ezzel a magatartással, és menjen vissza a zárkába. A vádlott azonban szidalmazni kezdte a felügyelőket, majd felkapott egy támla nélküli fémszéket, és az őrmester felé dobta, aki a szék elől elhajolt. A vádlott közvetlenül ezután egy másik széket vett magához, és azzal a másik sértett, a főtörzsőrmester feje irányába ütött, aki a kezét a feje elé emelte, így az ütés a csuklóját érte, amely ennek következtében meg is sérült. 

A felügyelők testi kényszer alkalmazásával a vádlottat a földre vitték és megbilincselték.

A bűncselekmények büntetési tételének felső határa az erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő vádlott esetében a tizenöt  évet is elérheti – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.