NAV-osnak adta ki magát tizenkét cigicsempész jómadár

Álcázott járműveikre igazi NAV-osok csaptak le, tizenketten voltak a bandában.

MTI
2017. 08. 08. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Béla elmondta, a napokban leleplezett csempészbanda a NAV szolgálati járőrautójának álcázott kocsival, máskor az áramszolgáltató társaság logójával felmatricázott terepjárókkal szállított illegális dohányárut. A gyanú szerint 60 ezer doboz adózatlan cigarettát hozattak át gyalog úgynevezett serpákkal Ukrajnából a zöldhatár szárazföldi szakaszán.

A rajtaütés napján harminchat pénzügyi nyomozó és pénzügyőr tizenkét helyszínen tartott házkutatást, az akcióban szállítókat, figyelőket és a banda vezetőjét is sikerült azonosítani és elfogni. Az egyik elkövető lakcímére korábban harminc, többnyire erőszakos bűncselekmény miatt elítélt személy lakcímét jelentették be, ezért erre a helyszínre rendkívüli készültséggel és fokozott biztosítással vonult ki a hatóság – ismertette.

A pénzügyi nyomozók egyebek mellett nagy értékű gépjárművet is lefoglaltak a költségvetést érő, negyvenmillió forintos kár enyhítésére. A büntetőügyben nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül négy férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van. A csoport további három tagja ellen körözést rendeltek el.

A társaság vezetőjére jelentős vagyoni hátrányt okozva bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tizenhat év szabadságvesztés is várhat – mondta Simon Béla.

A sajtóreferens megjegyezte, a NAV nyíregyházi pénzügyi nyomozói az utóbbi öt évben tizenegy olyan cigarettacsempészetre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel, amely a zöldhatáron tevékenykedett. A tapasztalatok szerint a sorozatos rajtaütések hatására az elkövetők egyre nehezebben felderíthető módszereket alkalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.