Vigyázat! Riasztás egy új zsarolóvírus miatt

Az elmúlt időszakban napi 23 millió veszélyes kéretlen levelet küldhettek ki.

MTI
2017. 09. 01. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban napi huszonhárom millió, a Locky zsarolóvírus új variánsát tartalmazó kéretlen levelet küldhettek ki – olvasható a központ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Ismertették: a levelek kártékony mellékletet – pdf vagy 7-Zip-fájlt – vagy hivatkozást tartalmaznak, tárgyként megnyitásra ösztönző üzenettel (egyebek mellett please print, documents, scans, images vagy Payment_201708-6165) a gyanútlan felhasználóknak.

Közölték: a melléklet megnyitása, valamint az áldozat fájljainak titkosítása után a zsarolóvírus többféle, a visszafejtésre vonatkozó üzenetet helyez el a felhasználónak, például hogy cserélje le hátterét, valamint egy Lukitus.htm nevű fájlt is kitesz az asztalra.

Mint írták, a titkosított állományok a .lukitus kiterjesztést kapják, visszafejtésükhöz a program készítője 0.5 bitcoin virtuális fizetőeszközt vár. A legfrissebb vizsgálatok alapján egyelőre jelenleg nem áll rendelkezésre semmilyen ismert módszer a visszafejtésre – emelték ki.

Hangsúlyozták: a Kormányzati Eseménykezelő Központ a védelem első lépéseként azt ajánlja, hogy a felhasználók legyenek elővigyázatosak az ímélekhez csatolt dokumentumokkal, valamint a vírusvédelmi szoftverek frissítése mellett ellenőrizzék a mentőrendszerek helyes és megbízható működését, hogy ha megtörténik a fertőzés, visszaállíthatók legyenek a dokumentumok.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha bekövetkezett a fertőzés, nem javasolják a váltságdíj megfizetését, mert „nincs rá semmilyen garancia, hogy valóban feloldják a titkosított dokumentumokat”. Ilyenkor a rendszer újratelepítése javasolt, valamint az adatok visszaállítása biztonsági mentésből.

A központ jelezte azt is, hogy a Locky zsarolóvírussal kapcsolatosan a http://tech.cert-hungary.hu/vulnerabilities/CH-13033 oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A Locky olyan zsarolóvírus, amely titkosítja a felhasználó egyes fájljait, majd megpróbálja eladni a titkosítás feloldásához szükséges jelszót – olvasható a megadott hivatkozáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.