Óbudai macskakínzás: a nyomravezetői díj miatt hazudott a tanú

Az állat sérüléseit egy gépjármű ékszíja vagy motortérben lévő forgó alkatrésze okozhatta.

MN
2017. 12. 07. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nyomravezetői díjra jelentkező bejelentő vallomása alapján a rendőrök állatkínzás bűntette miatt gyanúsítottként hallgattak ki két férfit, de a későbbi nyomozás adatai és bizonyítékai nem támasztották alá a bejelentő vallomását – derül ki az ügyészség közleményéből.

Mint ismeretes, még augusztus 1-jén találtak egy parkoló gépkocsi alatt egy nyúzott, még élő macskát a főváros III. kerületében. Az állat a későbbiekben elpusztult, sérülései kapcsán pedig kezdetben felmerült az ember általi, szándékos bántalmazás gyanúja is, ezért nyomozást rendeltek el.

A civil szervezetek 100 ezer forint összegű nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki az elkövetőkről információt szolgáltat. Ezt követően az állatvédők alapítványi bejelentő számán jelentkezett egy férfi és közölte, hogy információval rendelkezik az elkövetők személyéről, majd a nyomravezetői díj felől érdeklődött. Tanúkihallgatásán ezután részletes vallomást tett arról, hogy az általa ismert és konkrétan megnevezett két férfi az állatot miként bántalmazta. A bejelentő vallomása alapján a nyomozó hatóság a két férfit gyanúsítottként hallgatta ki, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését.

A bejelentő vallomásában már az eljárás kezdetén is nagyfokú ellentmondások mutatkoztak, állításait pedig a későbbi nyomozás során beszerzett egyéb adatok sem támasztották alá. Ilyen bizonyíték az ügyben kirendelt igazságügyi állatorvos szakértő véleménye is, aki megállapította, hogy a macska sérüléseit nagy valószínűséggel egy gépjármű ékszíja vagy motortérben lévő forgó alkatrésze okozta, és az ember általi nyúzást kizárta.

A nyomozó hatóság a beszerzett bizonyítékok alapján az ügy két gyanúsítottjával szemben a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A fentiek alapján a bűncselekményre, illetve az elkövetők konkrét személyére vonatkozó bejelentés kapcsán felmerült a hamis vád gyanúja, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség ennek vizsgálatára nyomozást rendelt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.