Enyhítenék a sünt felgyújtó fiatal büntetését

Három év letöltendő börtönt szabtak ki, az ügyészség nem ért egyet a szigorú ítélettel.

MN
2018. 01. 15. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem értenek egyet a sünt felgyújtó fiatal szokatlanul szigorú büntetésével, ezért a három éves letöltendő börtön helyett enyhébb ítéletért fellebbez az ügyészség – tudta meg a Hvg.hu.

A portál felidézi, hogy a 2016 nyarán megkínzott, felgyújtott sündisznó ügyében mindössze felfüggesztett szabadságvesztést javasolt az ügyészség, de a bíró végül a maximális büntetést tartotta megfelelőnek. Ítéletének indoklásában ezt azzal magyarázta, hogy vádlott nem egyszerűen felgyújtotta a védtelen állatot „tüzet rakva a újságpapírból a tüskéin”, hanem kifejezetten „tovább táplálta az általa gyújtott tüzet, megakadályozva azt, hogy az állat esetleg el tudjon menekülni”. Ráadásul szerinte egyre több hasonló bűncselekmény fordul elő, ezért az enyhébb büntetések ezek szerint nem elég elrettentőek.

A vádlott az ítélet kihirdetésekor azonnal fellebbezett, az ügyész azonban még három nap gondolkodási időt kért. Végül a vádhatóság is fellebbez, mert túl szigorúnak tartják az ítéletet. A Hvg.hu-nak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: „a kerületi ügyészség a lefolytatott bizonyítás, valamint a bíróság szóbeli indokolása alapján a kiszabott ítélettel részben egyetért”, méghozzá azzal, hogy végrehajtandó szabadságvesztést kell kiszabni. Azonban „a kerületi ügyészség az ítélet ellen a büntetlen előéletű vádlott javára, enyhítésért, a végrehajtandó szabadságvesztés tartamának mérséklése érdekében fellebbezést jelentett be” – fűzte hozzá.

A Noé Állatotthon Alapítvány múlt csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy a törvény szerint kiszabható legsúlyosabb büntetést, három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság első fokon arra az állatkínzóra, aki 2016 júliusában Budapest XIII. kerületben élve felgyújtott egy sünt. Az első tárgyaláson megszületett ítélet nem jogerős.

A testfelülete 80 százalékán összeégett, de még élő sünt hiába vitték állatorvoshoz, minden igyekezet ellenére elpusztult. Az eljárás az Állatmentő Sereg feljelentése alapján indult, ők a Facebookon példaértékűnek minősítették a szigorú ítéletet, ami elhozhatja a változást a hasonló ügyek megítélésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.