Óriási pincében termesztett füvet egy vietnámi–magyar banda

1500 négyzetméteren nőtt az indiai kender, a drogügylet vietnámi szervezőit kiutasíthatják az országból.

MTI
2018. 01. 15. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kábítószer-termesztő vietnámi és magyar állampolgárok ellen emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség –jelentette be hétfőn a vádhatóság. Az öt férfi Ormosbánya külterületén, egy pincerendszerben termesztett indiai kendert.

A vádirat szerint a két vietnámi férfi egyike – aki 2000 óta Magyarországon él, és már volt büntetve kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt – elhatározta, hogy nagyüzemi méretekben fog indiai kendert termeszteni. Fiatalabb társa – aki életvitel-szerűen Csehországban él – szerezte be a szükséges növényi töveket.

Ormosbányán a magyar vádlottak egyike, egy 62 éves férfi szerezte meg a külterületi ingatlant, amely alatt 1500 négyzetméternyi pince húzódott. Két magyar társával a vietnámiak útmutatása alapján alakították át a pincét a termesztéshez, a pénzt a külföldiek adták.

A termesztés 2016 novemberében kezdődött, az ültetvény napi gondozását a fiatalabb vietnámi végezte. Az egyik magyar férfi a vietnámiaktól látott technológia segítségével a saját háza pincéjében is kialakított egy kisebb ültetvényt.

Amikor a rendőrség rajtuk ütött, a helyszínen csaknem ezer tő lábon álló kendert talált, míg a korábban leszüretelt növények a padlón voltak felhalmozva vagy zsákokba voltak csomagolva. A lefoglalt növények hatóanyaga kábítószernek minősül, és meghaladja a különösen jelentős mennyiséget, a tiszta hatóanyag-tartalom csaknem egy kilogramm.

Az ügyészség valamennyi vádlottra fegyházbüntetés kiszabását, a magyar vádlottak esetében közügyektől eltiltást, a vietnámiak tekintetében kiutasítást, továbbá vagyonelkobzást indítványozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.