Szegek a fejben, repesz a mellüregben – borzalmas sérüléseket szereztek a járőrök

Próbáltam a fájdalom ellenére emberként viselkedni – mondta az egyik sérült járőr a Teréz körúti robbantó tárgyalásán.

Lándori Tamás
2018. 02. 05. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt nyilatkozta a tárgyalás előtt, hogy belenézne az elkövető szemébe. Megtette ezt? – kérdezte Kalina József bíró a körúti robbantás egyik sértettjétől hétfőn.
– Igen, a vádlott az előző tárgyaláson rám nézett – válaszolta V. László rendőrjárőr.
– A tárgyalás méltóságának megtartása mellett mondana neki valamit? – folytatta a tanácsvezető bíró, mire a férfi röviden válaszolt:
– Nem.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn a sértettek meghallgatásával folytatta a 2016 őszén történt merénylet vádlottjának, P. Lászlónak a többszörösen minősített emberölés kísérlete miatt indult büntetőperét. V. László a robbantás napján kollégájával, A. Szabinával gyalogos járőrszolgálatot látott el a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között.

– Állandó, összeszokott páros voltak, mint Starsky és Hutch? – érdeklődött Kalina József, de a rendőr közölte, mindig mással volt beosztva.

V. László felidézte, nem látta azt a táskát, amiben a robbanószer volt elhelyezve, az ilyesmire a körúton azért nem figyeltek, mert arrafelé nagyon sok a hajléktalan, így a kapualjakban, kirakatok előtt hagyott holmik nem keltettek feltűnést.

A robbantásra így emlékezett: „A földre kerültem. Az a pár pillanat perceknek érződött.” Látta a társa nyaki sérülését, a vérzést próbálta csillapítani. „Járókelők jöttek oda segíteni” – mondta V. László, hozzátéve, furcsállta, hogy egy férfi mosolyogva kérdezte, hogy hívjon-e mentőt, de úgy véli, zavarában viselkedhetett így az ismeretlen. Arra nem emlékezett, ami a térfigyelő kamerák felvételén látható, tudniillik hogy a feltételezett merénylő a detonáció után odalépett hozzájuk, majd segítségnyújtás nélkül távozott. A rendőr elmondta, akkor még zavart volt.

„Eszméletemnél maradtam, de újra össze kellett raknom, hogy hol vagyok, rendőr vagyok, szolgálatban vagyok.”

A bíró kérdésére elmondta, az első gondolata az volt, hogy – miután aznap Fradi–Újpest-focimeccs volt – egy szurkoló dobhatott rájuk petárdát, de aztán amikor körbenézett, látta a törmeléket és a rombolást, rájött, hogy nem erről van szó. „Próbáltam a fájdalom ellenére emberként viselkedni” – fogalmazott a védőügyvéd azt firtató kérdésére, hogy mi történt a mentőautóban.

A szögekkel telerakott pokolgép robbanása következtében V. Lászlónak beszakadt a dobhártyája, a hallása ma „nem olyan, mint volt, de viszonylag normális”. Fejébe egy szeg, hátán keresztül mellüregébe pedig egy másik repeszdarab hatolt, utóbbi a mai napig ott van, emiatt rendszeresen kell vele orvoshoz járnia. Szintén a háton keresztül egy szeg a vastagbelét szakította át. Farpofája igen mélyen, 14-15 centi mélységben sérült. Csípőlapátja eltört, lábába is több szeg belefúródott. Három hetet volt kórházban, utána három hónapig tartott a rehabilitációja. Gyógykezelését követően hat-hét hónapig irodai munkát végzett, mostanra viszont visszatért a járőri munkához.

Nem úgy, mint A. Szabina, aki koponyaalapi törése miatt –

bár szerette azt a szolgálatot – nem térhetett vissza az utcára.

A rendőrnő semmire sem emlékszik a robbantásból, azonnal elvesztette az eszméletét. Nyolccentis szög fúródott a koponyájába. Jobb fülében a hallócsontok elmozdultak középfokú halláskárosodást eredményezve. Sarokcsontja, lábközépcsontja eltört, bőre nagyobb felületen hiányzott.

Az ügyészek alaposan kihallgatták a magánéletével kapcsolatban – derült ki a tárgyaláson. A robbantás után voltak olyan sajtóinformációk, miszerint szerelemféltés motiválhatta a tettest. A vádlottat azonban A. Szabina korábban nem ismerte. Arról is beszélt, hogy az eset után sokan bejelölték Facebookon.

Őt is megkérdezték arról, belenézett-e P. László szemébe az előző tárgyaláson. Azt mondta, igen, és – bár 2016-ban nem látta a tettest, úgy hiszi, ő volt az; azt látta rajta, hogy borzalmas dolgokra képes. A védőügyvéd később tisztázta a sértettel, hogy csak a nyomozásba vetett bizalma miatt érzi biztosnak, hogy a valódi elkövetőt vádolták meg. Az ügyvéd egyébként előtte meglepően hosszan foglalkozott azzal, hogy a bizonyítéklistán szereplő bakancs V. Lászlóé volt-e.

Miután a bíróság kivetítőn P. László rabosítási fotóit mutatta be A. Szabinának, Kalina bíró a vádlotthoz fordult.

– Látom, hogy elmosolyodott. Miért?
– A vetítés tetszett.

Később ő kérdezte a bírót:

– Mikor lesz vége?
– A tárgyalásnak vagy az ügynek?
– Mindennek.

Kalina József elmondta, akkor, ha a bíróság tud majd az ügy érdemében határozni. Múlt héten, első tárgyalásán P. László korábbi vallomásait visszavonta, és megtagadta a további vallomástételt. Arról beszélt, hogy az előzetes letartóztatásban módszeresen kínozzák, úgy, hogy annak ne legyen látható nyoma. Mint megírtuk, a múlt szerdai alkalommal ismertetett iratokból egy magányos, súlyos paranoid tüneteket mutató, ugyanakkor rendkívül precíz, akkurátus ember személyisége rajzolódott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.