A tartósítás művészete

A tartósításnak többféle módja van, melyeket már az ősidők óta alkalmaznak, és amit nagyanyáinktól is ismerhetünk, ezekből nyújtunk egy kis összefoglalást.

családháló.hu
2011. 12. 15. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartósításnak több fajtája van attól függően, hogy fizikai vagy kémiai kezelést alkalmazunk. A fizikai eljárások legelterjedtebb módszere a hőelvonás, vagyis hűtés vagy gyorsfagyasztás, előbbi rövid, utóbbi hosszú távú tárolásra alkalmas. Fontos tudni, hogy a fagyasztás után felengedett ételt tilos újrafagyasztani, mivel ilyenkor újra szaporodásnak indulnak a romlást okozó mikroorgaznizmusok. A fagyasztás azért is célszerű, mert ez a módszer őrzi meg a legjobban az élelmiszer tápanyagtartalmát, zöldség- és gyümölcsféléknél, vagy húsoknál is egyaránt jó módszer.

Másik ismert módszer az aszalás, amelynek lényege, a zöldségek és gyümölcsök víztartalmának elvonása. Régen szél és pormentes helyen szárítottak napokig, majd teljes árnyékban aszaltak, de mára már házi aszaló gépekkel tudunk a legegyszerűbben dolgozni. Érdemes jó minőségű alapanyagokat használni és megfelelő, 25-45 °C körüli hőmérsékleten aszalni a tápanyagtartalom megőrzése érdekében.

Cikkünk itt folytatódik.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.