1. Vitaminok- a sokoldalú segítők
A bőr szempontjából optimális összeállítás az A-, C- és E-vitaminokra épül.
Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Viszont nehéz elegyíteni a különböző krémekbe, mert nem viseli el az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést. Ezért a kutatók speciális cukormolekulákba „csomagolva” juttatják el a rendeltetési helyére. Más cégek az A-vitamin egyik elővitaminját, a retinaldehidet használják a ráncok ellen, amely a bőrben alakul retin- vagy A-vitamin-savvá. A-vitaminban (pontosabban annak előanyagában, béta-karotinban) gazdag táplálékot is gyakran érdemes fogyasztani, mint a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a joghurt, a petrezselyem, a máj.
A C-vitamin természetes antioxidáns, amely az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését. Ezek a vitaminok a kollagén képzésében is részt vesznek, így eredményezik a feszes bőrt. C-vitamint bevihetünk friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, E-vitaminhoz pedig zöld növényekből, a hüvelyesekből és a teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk.
2. Hidratálás belülről és kívülről
Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. A kor előrehaladtával azonban a kollagéntermelés természetes módon csökken, mely ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be. A bőrfiatalító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nem csak hidratálják a bőrt, de a kollagén termelést is serkentik. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyságukat maximálisan kifejthessék elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.
A legjobb választást az ásványvíz jelenti, mely nem csak kiváltó szomjoltó, de a benne található összetevők segítségével az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodhatunk. Reggelre jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea elfogyasztása. Napközben kortyoljunk ásványvizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés közt magas nedvességtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. Ilyen az eper, a sárga-és görögdinnye, az alma, az áfonya, a saláta, a sárgarépa és a spenót.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!