időjárás -4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Hiába olcsó, vegyes fogadtatásra talált az új videokártya

Forrás: origo.hu
2021.02.26. 17:21
Hiába olcsó, vegyes fogadtatásra talált az új videokártya

Ajánlott fogyasztói áron nem lenne rossz vétel az Ampere architektúrás videókártya – írja az Origó.

Elsősorban csak papíron, de tegnap megjelent az NVIDIA eddigi legolcsóbb, már Ampere architektúrára épülő videokártyája. A 12 GB GDDR6 videomemóriával ellátott GeForce RTX 3060-nak elméleti síkon 329 dollárnál, avagy nettó 98 ezer forintnál kellene kezdődnie, ehhez képest hazánkban még ajánlott fogyasztói áron sem érdemes bruttó 200 ezer forint alatti árcímkékre számítani, a gyakorlatban pedig ennél masszívan magasabb összegekkel találkozhatnak a vásárlók.

Ennyi pénzért a gamerek egy GeForce GTX 1060-nál körülbelül kétszer erősebb, továbbá a GeForce RTX 2060 Superhez képest kissé jobb teljesítményt nyújtó videokártyát kapnak.

A valós idejű sugárkövetést támogató címekben persze szétnyílhat az olló az RTX 2060 Super és az RTX 3060 között az utóbbi javára, köszönhetően az Ampere architektúra második generációs RT-magjainak.

A videokártya teljesítményei egyes játékoknál
Fotó: Flickr

A terméket elsősorban a jövőben érkező játékok Full HD felbontásban és nagyon magas beállítások melletti futtatására szánja az NVIDIA, a jelenlegi címekkel sok esetben még 1440p felbontásban is megbirkózik, ráadásul a DLSS-t támogató játékokban akár 4K is megcélozható lehet vele.

A dolláros ajánlott fogyasztói árán a GeForce RTX 3060 korrekt vétel volna, bár 399 dolláros áron a 20-25%-kal gyorsabb GeForce RTX 3060 Ti megvásárlása előnyösebb befektetésnek bizonyulhatna.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Többszörös áron árulnak egy még be sem mutatott videokártyát

A jelentések szerint egy nyerészkedő vagy frusztrált kriptobányász már a hivatalos bemutató előtt beszerzett három NVIDIA GeForce RTX 3060 videokártyát, majd ezeket fel is rakta egy fehérorosz online piactérre, eladásra.

A kártyákról fotókat is mellékelt, még a vonalkódok is láthatóak a Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC-k dobozain. Így még könnyen bajba kerülhet az a lánc, amelyen keresztül eladásra jutottak a termékek. Ezek darabjáért állítólag 1080 dollárnak megfelelő összeget kért az illető.

A dologgal több probléma is van: a GeForce RTX 3060 hivatalosan csak február 25-én mutatkozik be, tehát már a bemutató előtt eladásra kínálták. A másik tény, amin sokan felháborodtak, hogy a 329 dolláros kártyát több mint 1000 dollárért árulták. A nyerészkedők bevett módszere ez, videokártyák és konzolok terén is.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.