Hiába olcsó, vegyes fogadtatásra talált az új videokártya

Ajánlott fogyasztói áron nem lenne rossz vétel az Ampere architektúrás videókártya – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 26. 17:21
null
A videokártya teljesítményei egyes játékoknál Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban csak papíron, de tegnap megjelent az NVIDIA eddigi legolcsóbb, már Ampere architektúrára épülő videokártyája. A 12 GB GDDR6 videomemóriával ellátott GeForce RTX 3060-nak elméleti síkon 329 dollárnál, avagy nettó 98 ezer forintnál kellene kezdődnie, ehhez képest hazánkban még ajánlott fogyasztói áron sem érdemes bruttó 200 ezer forint alatti árcímkékre számítani, a gyakorlatban pedig ennél masszívan magasabb összegekkel találkozhatnak a vásárlók.

Ennyi pénzért a gamerek egy GeForce GTX 1060-nál körülbelül kétszer erősebb, továbbá a GeForce RTX 2060 Superhez képest kissé jobb teljesítményt nyújtó videokártyát kapnak.

A valós idejű sugárkövetést támogató címekben persze szétnyílhat az olló az RTX 2060 Super és az RTX 3060 között az utóbbi javára, köszönhetően az Ampere architektúra második generációs RT-magjainak.

A videokártya teljesítményei egyes játékoknál
Fotó: Flickr

A terméket elsősorban a jövőben érkező játékok Full HD felbontásban és nagyon magas beállítások melletti futtatására szánja az NVIDIA, a jelenlegi címekkel sok esetben még 1440p felbontásban is megbirkózik, ráadásul a DLSS-t támogató játékokban akár 4K is megcélozható lehet vele.

A dolláros ajánlott fogyasztói árán a GeForce RTX 3060 korrekt vétel volna, bár 399 dolláros áron a 20-25%-kal gyorsabb GeForce RTX 3060 Ti megvásárlása előnyösebb befektetésnek bizonyulhatna.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Többszörös áron árulnak egy még be sem mutatott videokártyát

A jelentések szerint egy nyerészkedő vagy frusztrált kriptobányász már a hivatalos bemutató előtt beszerzett három NVIDIA GeForce RTX 3060 videokártyát, majd ezeket fel is rakta egy fehérorosz online piactérre, eladásra.

A kártyákról fotókat is mellékelt, még a vonalkódok is láthatóak a Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC-k dobozain. Így még könnyen bajba kerülhet az a lánc, amelyen keresztül eladásra jutottak a termékek. Ezek darabjáért állítólag 1080 dollárnak megfelelő összeget kért az illető.

A dologgal több probléma is van: a GeForce RTX 3060 hivatalosan csak február 25-én mutatkozik be, tehát már a bemutató előtt eladásra kínálták. A másik tény, amin sokan felháborodtak, hogy a 329 dolláros kártyát több mint 1000 dollárért árulták. A nyerészkedők bevett módszere ez, videokártyák és konzolok terén is.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.