Illegálisan függetlenített több millió mobiltelefont egy csaló

Tizenkét év börtönt kapott az AT&T-nek gigászi kárt okozó férfi.

Forrás: origo.hu2021. 09. 20. 11:02
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának sajtóközleménye alapján tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kapott a pakisztáni és grenadai kettős állampolgárságú Muhammad Fahd. A jelenleg 35 éves férfi 2012 közepén a Facebookon behálózta az AT&T washingtoni Bothellben lévő call centerének egyik munkatársát, hogy segítsen neki busás fizetségért a mobilszolgáltatótól vásárolt okostelefonokat függetleníteni, továbbá szervezzen be további segítőket a csalás végrehajtásához.

Ebben az volt a ráció, hogy az újonnan vásárolt okostelefonok függetlenítésével egyrészt bármely kompatibilis mobilhálózaton használhatóvá váltak a készülékek, másrészt pedig a művelettel megszakítható volt a havidíjas csomagban vett mobilok törlesztőrészleteinek fizetése.

Az utóbbi volt a csalás lényege: a Fahd szolgálatait igénybe vevő mobilozók sokat megspórolhattak a fizetési kötelezettségükről való „megfeledkezéssel”, más csalók pedig ipari mennyiségben mobilokat lophattak a cégtől.

A szolgáltató 2013-ban nehezebbé tette a csalás kivitelezését, így Fahd hátsó kaput nyitó kártevőt készíttetett, hogy az AT&T rendszerébe távolról bejelentkezve ő maga is képes legyen elvégezni a függetlenítést. 

A csalás során 1,9 millió telefont függetlenítettek illegálisan az elkövetők, az elmaradt törlesztőrészletek 201,5 millió dollár (kb. 60,6 milliárd forint) kárt okoztak az AT&T-nek.

Fahd ellen 2017-ben emeltek vádat az Egyesült Államokban, 2018-ban Hongkongban letartóztatták, az USA-nak való kiadatása 2019-ben történt meg, végül tavaly bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban. A hosszas börtönbüntetése mellett bő 200 millió dollár kártérítést is kellene fizetnie az AT&T-nek, azonban valószínűtlennek tűnik, hogy behajtható volna rajta a kárösszeg. A bűntársait külön eljárások során vonják felelősségre.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.