időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo
Cserélje modernre!

Minden, amit tudni kell az állami támogatással vásárolható mobilokról

Forrás: HEOL
2022.02.14. 20:30 2022.02.14. 20:31
Minden, amit tudni kell az állami támogatással vásárolható mobilokról

A program mai, február 14-i indulásától lehetséges az ötmilliárd forintos keretösszegű állami mobilkészülék-csereprogramban új 4G-s vagy akár 5G-s készülékre cserélni a korábbi generációs, 3G-s és 2G-s, magántulajdonú mobilokat – írja a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

A piacvezető magyar e-kereskedő, az eMAG leginkább a középkorú és idősebb ügyfelek érdeklődésére számít, számukra gyűjtött össze minden fontos információt a modernizációs támogatás igénybevételének mikéntjéről.

A régebbi, kizárólag 2G vagy 3G hálózatokon működőképes mobiltelefonok cseréje azért válik aktuálissá, mert a hazai mobilszolgáltatók 2023-ra kivezetik 3G szolgáltatásaikat, mivel arányaiban nagyon kevés eszköz használja ezeket. A 3G-lekapcsolást követően az e hálózatok működtetésére fenntartott rádiófrekvenciákat modernebb, a sávokat több felhasználót kiszolgálni képes, gyorsabb átvitelt biztosító 4G/5G szolgáltatások nyújtására lehet majd használni.

A 3G-s mellett 2G-s készülékek cseréjére is igénybe vehető az állami támogatás, hiszen az ilyen készülékek gyakorlatilag alkalmatlanok digitális szolgáltatások használatára. 2G-n mobiltelefonálni ezt követően is lehetséges lesz.

„A készülékcseréhez állami támogatást legfeljebb bruttó 120 ezer forint értékű készülékre lehet igényelni, a feltételeknek az eMAG kínálatában közel húsz gyártó mintegy százhúsz-féle készüléke felel meg, amelyek közül csaknem harminc modell nem csak a 4G-vel, de már az 5G-vel is kompatibilis. Sok érdeklődőre számítunk, hiszen az eMAG-tól vett készülékek kártyafüggetlenek, tehát bármilyen szolgáltató SIM-kártyájával használhatók a későbbiekben, és hűségidőt sem kell vállalni rájuk, noha részletfizetésre mi is lehetőséget adunk áruhitel révén” – mondta el Várkonyi Balázs, az eMAG ügyvezetője.

Meddig tart a 2G/3G készülékcsere-program?

A program 2022. február 14-én indul, és a támogatásra rendelkezésre álló, összesen ötmilliárd forintos keretösszeg kimerüléséig lehet igényelni a támogatást, ami ügyfelenként bruttó 20 ezer forintos támogatásokkal számolva negyedmillió készülék beszerzésére biztosít keretet. A modernizációs támogatás keretében csak a programba regisztrált kereskedőknél, így az eMAG-nál is lehet új mobiltelefont vásárolni.

  • 2022. február 14. és 2022. május 8. között, a program első szakaszában csak 3G-s befogó mobiltelefon készülékeket lehet beváltani
  • 2022. május 9. és 2022. július 17. között, a második szakaszban már egyaránt lehet pályázni 3G és 2G készülékekkel is

Kik és milyen feltételekkel vehetnek részt a 2G/3G készülékcsere-programban?

A telefoncsere programban kizárólag magyar állampolgársággal (magyarországi lakhellyel) rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe az állami támogatást, személyenként egy darab készülékre. További feltétel, hogy a pályázóknak rendelkezniük kell olyan működőképes 2G/3G készülékkel, amelyhez tartozik hazai szolgáltatónál kötött feltöltőkártyás vagy havidíjas mobilelőfizetés, illetve az ehhez tartozó SIM-kártya, amellyel 2021. július 1. és 2021. december 31. között bármikor bonyolítottak hanghívást valamelyik hazai mobilszolgáltató 2G vagy 3G mobilhálózatán (ezt a készülék IMEI száma alapján tudja leellenőrizni a támogatási programot bonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség a hazai mobilszolgáltatókkal együttműködésben).

Fontos, hogy a pályázónak azt is vállalnia kell, hogy  a támogatásra jogosító régi készülékéről – a SIM kártya nélkül – a gyári beállítások visszaállításával minden személyes adatot letöröl, majd a készüléket leadja a kereskedőnek (például az eMAG-nak) megsemmisítésre az új készülék megvásárlásakor.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.