időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Műanyagból készült laptopok érkeznek

Forrás: Vg.hu
2022.04.28. 12:01 2022.04.28. 13:19
Műanyagból készült laptopok érkeznek

Bioműanyagot, visszanyert szénszálat és óceánokból kihalászott, újrahasznosított műanyagot is felhasznált legújabb számítógépeihez a Dell a fenntarthatóság jegyében – derül ki a VG cikkéből.

Bemutatta legújabb Latitude 5000-s számítógépeit a Dell, a termékcsalád különlegessége, hogy a gyártó szerint ezek az eddigi legfenntarthatóbb laptopok a piacon. Az eszközöknél használt új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek, ami új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni – ismerteti a VG.

A Latitude 5000-s sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook-modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait.

A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíripar melléktermékéből előállított bioműanyagból (21 százalék), visszanyert szénszálból (20 százalék) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30 százalék). A társaság azért döntött úgy, hogy a fedélre összpontosít a környezetbarát kialakítás növelése érdekében, mert ez a komponens az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórésze, 

így az itt elért eredményekkel nagyobb mértékben csökkenthetik a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.

A VG írásából kiderül, hogy a rendszer alapját újrahasznosított szénszál és ricinusolajból készült új, bioalapú gumitalpak alkotják, csökkentve ezáltal a kőolajalapú anyagoktól való függést. Az új Latitude 5000-s sorozat mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceánokból kiszedett műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti azok felhasználását. A sorozat ventilátorháza 28 százalékban tartalmaz ilyen eredetű műanyagokat. Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ.

A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. 

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.