Műanyagból készült laptopok érkeznek

Bioműanyagot, visszanyert szénszálat és óceánokból kihalászott, újrahasznosított műanyagot is felhasznált legújabb számítógépeihez a Dell a fenntarthatóság jegyében – derül ki a VG cikkéből.

Forrás: Vg.hu2022. 04. 28. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta legújabb Latitude 5000-s számítógépeit a Dell, a termékcsalád különlegessége, hogy a gyártó szerint ezek az eddigi legfenntarthatóbb laptopok a piacon. Az eszközöknél használt új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek, ami új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni – ismerteti a VG.

A Latitude 5000-s sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook-modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait.

A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíripar melléktermékéből előállított bioműanyagból (21 százalék), visszanyert szénszálból (20 százalék) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30 százalék). A társaság azért döntött úgy, hogy a fedélre összpontosít a környezetbarát kialakítás növelése érdekében, mert ez a komponens az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórésze, 

így az itt elért eredményekkel nagyobb mértékben csökkenthetik a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.

A VG írásából kiderül, hogy a rendszer alapját újrahasznosított szénszál és ricinusolajból készült új, bioalapú gumitalpak alkotják, csökkentve ezáltal a kőolajalapú anyagoktól való függést. Az új Latitude 5000-s sorozat mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceánokból kiszedett műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti azok felhasználását. A sorozat ventilátorháza 28 százalékban tartalmaz ilyen eredetű műanyagokat. Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ.

A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. 

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.