időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Fejlesztés az aszálykárok enyhítésére műhold használatával

Forrás: veol.hu - MEDIAWORKS
2022.05.19. 16:00
Fejlesztés az aszálykárok enyhítésére műhold használatával

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével – írja a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu.

Uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszert 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára.

A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

A valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer a gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és a lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával.

Saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszerarchitektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A Széchenyi Terv Plusz részeként a projekt két kiemelkedő innovációit is eredményez a közleményük szerint. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítását gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)