idezojelek

Fejlesztés az aszálykárok enyhítésére műhold használatával

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével – írja a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu.

Cikk kép: undefined
2022. 05. 19. 16:00

Uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszert 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára.

A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

A valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer a gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és a lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszerarchitektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A Széchenyi Terv Plusz részeként a projekt két kiemelkedő innovációit is eredményez a közleményük szerint. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítását gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.