Lapozó: Több mint három euróra nőhet a dízel literenkénti ára Belgiumban

Oroszország kiutasítja az olasz diplomatákat · Az USA felszállófedélzettel ellátott óriás repülőgéphordozót küld Stockholmba · Flandria felzárkóztató és integrációs nyári iskolát indít az ukrán gyerekeknek.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 19. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kiutasítja az olasz diplomatákat

Moszkva több európai ország diplomatáit, köztük Olaszország képviselőit is nem kívánatos személyeknek nyilvánította, és távozásukat követelte az orosz külképviseletekről. Maria Zaharova orosz szóvivő az Agi hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy az elkövetkező napokban hivatalos értesítést küldenek a 14 olasz diplomata kiutasításáról. Olaszország számított a döntésre, mivel április 6-án Ukrajna lerohanásakor Olaszország – más európai államok példáját követve –, nem kívánatos személynek nyilvánította az orosz diplomatákat, az orosz nagykövetség harminc tagját. A Kreml szóvivője már akkor jelezte, hasonló reakcióra számíthat Olaszország is. Az orosz külügy hasonlóan jár el a svéd és a spanyol külképviseletek személyzetével is. Moszkvai hírek szerint 34 francia diplomata eltávolításáról döntöttek, akiknek rövid időn belül el kell hagyniuk Oroszország területét. Mario Draghi olasz miniszterelnök ellenséges lépésnek nevezte az Orosz Föderáció határozatát. Hangsúlyozta, a döntés nem jelenthetei a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését, hiszen a béke csak diplomácia útján valósítható meg.

Források: ilgiornale.it, agi.it

 

Az USA felszállófedélzettel ellátott óriás repülőgéphordozót küld Stockholmba

A 257 méter hosszú, USS Kearsarge elnevezésű hadihajó néhány napja hajózott ki a Balti-tengerre, hogy szövetségeseivel és partnereivel együttműködve biztosítsa a biztonságot és a stabilitást a régióban – írta az amerikai haditengerészet a Twitteren.

Az amerikai zászlóshajó katonákat, helikoptert és vadászgépet szállít, és részt vesz a június 5-én kezdődő Baltops hadgyakorlaton. Egyelőre nem világos, hogy egyáltalán ki tud-e kötni a stockholmi Frihamnen kikötőben, mondta el a svéd haditengerészet szóvivője, Rebecca Landberg.

A Baltorps a NATO hadgyakorlata, a rendezvényt évente egyszer rendezik meg. Az eseményen Svédország szövetséges partnerként vesz részt, amely idén húsz ország részvételével zajlik. Összesen ötezer katona – köztük ötszáz svéd –, illetve ötven hajó és repülőgép vesz részt a gyakorlaton.

Forrás: Dagens Nyheter

 

Flandria felzárkóztató és integrációs nyári iskolát indít az ukrán gyerekeknek

Belgium holland nyelvű régiójának vezetése ingyenes nyári iskolát indít az Ukrajnából menekült gyerekeknek, jelentette be a flandriai közigazgatásért felelős miniszter, Bart Somers.

A nyári iskolák működését Flandria kormánya eredetileg a koronavírus-járvány első szakaszában dolgozta ki, hogy a diákok bepótolhassák az elmaradt tananyag megtanulását. A régió vezetése azóta már bejelentette, hogy idén nyáron is megszervezik ugyanezeket a táborokat a flamand diákoknak, de ezen kívül az ukrán gyerekeknek is lesz lehetőségük nyáron tanulni, egy számukra kidolgozott tananyag segítségével. A nyári iskolák júliusban és augusztusban indulnak. A tananyag főképp a holland nyelv megtanulását célozza. Belgium bevándorlási hivatala szerint hozzávetőleg 11 ezer ukrán gyermek érkezett országukba, és többségük még nyáron is ott tartózkodik majd. Közülük kétezren a 2,5–5 éves korosztályhoz tartoznak, 6500 gyerek alsó tagozatos iskolás, 3500 pedig felső tagozatos. Mivel azonban csak a tanév vége felé tudták megkezdeni a belgiumi tanulmányaikat, ez a rövid időszak nem volt elegendő számukra a nyelv elsajátításához és a beilleszkedéshez a belga oktatásba. A nyelvi felzárkóztatás lehetővé teszi, hogy az ukrán gyerekek sikeresen tudjanak majd bekapcsolódni a szeptembertől újrainduló holland nyelvű oktatásba.

Forrás: brusselstimes.com

 

Idén nyáron három eurónál is drágább lehet a dízel literenkénti ára Belgiumban

Belgiumban történelmi rekordot dönt az üzemanyagok ára. A 98-as benzin literenkénti ára a héten már 2,2 euróra (844 forintra) emelkedett, a 95-ös benzin litere 2,025 euróba (777 forintba) kerül, a dízelgázolaj literéért pedig 2,018 eurót (774 forintot) fizetnek a belgák.

Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi árcsúcsok – amit a koronavírus-járvány után a finomított kőolajipari termékek iránt megugrott kereslet és az orosz-ukrán háború okozta energiaválság csaknem egy idejű berobbanása okozott – a következő hetekben még tovább fognak emelkedni, ezért a belgák készüljenek fel arra, hogy a nyár végére a dízelgázolaj literenkénti ára meghaladhatja a három eurót (1 152 forintot) is.

A Liège-i Egyetem energia szakértője, Damien Ernst elmondta: „a dízel finomításával van gond. Ugyanis a dízel előállítása megfelelő mennyiségben sokkal több időt igényel, ráadásul a kőolaj egy bizonyos fajtájára van szükség hozzá. Ezért ha az Európai Unió embargó alá vonja az orosz kőolajipari termékeket, akkor nagy bajban leszünk. Ugyanis az orosz kőolaj pótlására az USA-ból érkező palaolajból jóval nehezebb dízelt előállítani. A korábban felhalmozott tartalékaink pedig végesek. Ha Belgiumban a kereslet meghaladná a dízelolajból rendelkezésre álló kínálatot, akkor Belgium árai felzárkóznak az USA dízeláraihoz, azaz elérhetik még idén a négy euró (1500 forint) literenkénti árat is. Az üzemanyagok árában csak akkor várható ismét csökkenés, ha Oroszország kivonul Ukrajnából és helyreállnak a kereskedelmi kapcsolatok. Azonban senki ne számítson arra, hogy a csökkenés a válság előtti árakat hozza majd vissza” – figyelmeztetett a liège-i szakember.

Forrás: brusselstimes.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.