Lapozó: Újrahasznosítaná a cigicsikkeket a katalán kormány

Tizenhat éves kortól engedélyezik az abortuszt, és ingyenes lesz az esemény utáni tabletta Spanyolországban · Formálisan már benyújtották Svédország és Finnország NATO-kérelmeit Brüsszelben · Franciaország is biztonsági támogatást ajánl a svéd és finn NATO-csatlakozáshoz.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 18. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat éves kortól engedélyezik az abortuszt Spanyolországban

A spanyol kormány kedden fogadta el a szélsőbaloldal által vezetett egyenlőségi tárca abortusztörvényének tervezetét. Az újonnan elfogadott törvények értelmében a 16 éven felüliek szülői jóváhagyás nélkül dönthetnek úgy, hogy megszakíttatják terhességüket. Az abortuszért ráadásul már nem kell majd átutazniuk az országot, ugyanis minden kórházban kötelezővé teszik a gyakorlatot, tehát a teherbe esett nők a lakóhelyükhöz legközelebbi intézményben is kérhetik az eljárást. Ezenkívül az egészségközpontokban és gyógyszertárakban mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszik az esemény utáni tablettákat, az állapotos nők pedig már terhességük 39. hetén dönthetnek úgy, hogy fizetett szabadságra mennek. A kormány továbbá havi három menstruációs szabadnapot engedélyez a nőknek, amelynek bevezetésével Spanyolország úttörő lesz Európában. Ugyancsak rendkívüli szabadnapokat kapnak majd azok a nők, akik abortuszon estek át. A munkából való kiesést mindkét esetben az állam finanszírozza majd. A több hónapig tartó, kormányon belüli tárgyalások után olyan kulcsfontosságú intézkedések maradtak ki a törvényből, mint például az egészségügyi betétek és tamponok áfájának jelentős csökkentése, melyet az adóügyi minisztérium nem hagyott jóvá. Pedro Sánchez miniszterelnök a tervezet elfogadása után Twitter-oldalán azt írta: „nagyot léptünk előre a feminizmus terén”. Majd hozzátette, hogy a nőknek szabadon kell dönteniük az életükről, az új abortusztörvény is ebben segíti őket. 

Forrás: twitter.com,  rtve.es

Formálisan már benyújtották Svédország és Finnország NATO-kérelmeit Brüsszelben

Kedden írta alá Ann Linde svéd, és Pekka Haavisto finn külügyminiszter országaik NATO-tagfelvételi kérelmét, amelyet szerdán reggel Axel Wernhoff, Svédország NATO-nagykövete és finn kollégája, Klaus Korhonen be is nyújtottak a NATO-nak. Az átadásra a katonai szövetség főhadiszállásán, az északkelet-brüsszeli Harenben került sor, ahol a pályázatokat Jens Stoltenberg, a védelmi szövetség főtitkára személyesen vette át. A NATO parancsnoka elmondta, hogy Svédország és Finnország a szervezet legközelebbi partnerei jelenleg is, a pályázatok beadása pedig történelmi lépést jelent. 

Forrás: SVT

Franciaország is biztonsági támogatást ajánl a svéd és finn NATO-csatlakozáshoz

Emmanuel Macron francia elnök közleményben tett ígéretet arra, hogy Franciaország közbelép abban az esetben, ha Svédország és Finnország NATO-csatlakozási folyamata alatt agresszió érné az országokat. 

„Ha valamely állam fenyegetésekkel vagy agresszióval próbálja próbára tenni az európai szolidaritást, annak tudnia kell, hogy Franciaország kiáll Finnország és Svédország szuverenitása mellett” – áll az Élysée-palota közleményében, amelyben nem nevesítik Oroszországot, hasonlóan Boris Johnson múlt heti, szintén támogató kijelentéséhez. A közleményben Macron azt írja, Franciaország már készen áll a védelmi és biztonsági együttműködés elmélyítésére, a magas szintű stratégiai tanácskozásokon való részvételre és a katonai együttműködés kiterjesztésére a skandináv országokkal. Franciaország az Európai Unió egyetlen nukleáris hatalma, és annak egyik legnagyobb hagyományos katonai védelmével is Párizs rendelkezik. 

Forrás: Dagens Nyheter

A cigicsikkek újrahasznosítására ösztönözné a dohányosokat a katalán kormány

A katalán régió vezetői példátlan akcióra készülnek, amelynek célja a dohányzásból származó hulladék csökkentése és egyben a cigarettázók számának csökkentése. Szálanként körülbelül 20 centnyi adót vezetnének be (dobozonként négy euró), amelyet részben vagy egészben visszaadnának abban az esetben, ha a dohányosok szemetelés helyett visszavinnék a csikkeket újrahasznosítás céljából a gyűjtőpontokra vagy a dohányboltokba. Ezzel egy cigarettázó személy zsebébe éves szinten 925 euró kerülhetne vissza, míg a kormány az extra adóból 154 millió eurót gyűjthetne be és fordíthatná takarítási munkálatokra, illetve az állampolgári tudatosság növelésére. A katalán kormánytól származó adatok szerint az elszívott cigaretták maradványainak 70 százaléka vagy az utcára vagy a tengerbe kerül. Jól szemlélteti a helyzet súlyosságát egy alicantei adat, miszerint Denia egyik strandján tavaly egymillió darab cigicsikket gyűjtöttek össze a környezetvédők. Katalóniában a 7,5 milliós lakosságból 1,5 millióan dohányoznak és évente 427 millió doboz cigit vásárolnak, ami azt jelenti, hogy 8500 millió cigarettát szívnak el. A kormány szerint ebből  6000 millió a parkokban, járdán és a tengerparton köt ki. Beszámolójuk szerint az új jogszabályokon még jelenleg is dolgoznak, amelyet elkészülte után a kormányzótanácsnak kell majd jóváhagynia. Katalónia emellett javasolja azt is, hogy az új hulladéktörvénybe építsenek be egy olyan kezdeményezést, amely radikálisan csökkentené az egyszer használatos műanyagok használatát, eltüntetné az élelmiszerekről a szükségtelen csomagolásokat, valamint megszüntetné a mikroműanyagok felhasználását.

Forrás: heraldo.esabc.es

Borítókép: Cigarettacsikkek (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.