Egy magyar szoftver mesterséges intelligenciával segíti a bőrbetegségek azonosítását

A Semmelweis Egyetem egy magyar informatikai céggel karöltve kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely a mesterséges intelligenciáját felhasználva fénykép alapján képes különböző bőrbetegségek diagnosztizálására. A hasonló távgyógyászati megoldások egyre népszerűbbek lesznek, mert időt és pénzt takaríthatunk meg vele – írta a Rakéta magazin.

Forrás: Hirado.hu, Rakéta magazin2022. 06. 03. 15:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szoftvert, amelyet egy magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. fejlesztett ki, januárban tesztelték és már élesben is működik. Minden 18 évnél idősebb páciens ingyen igénybeveheti a szolgáltatást egy tajkártyával.

A lap munkatársai kipróbálták az alkalmazást, amelyre számítógépen vagy mobiltelefonon keresztül lehet beküldeni az érintett felületről készített fotót.

Az alkalmazás mögött álló mesterséges intelligenciát „többségében az Egyesült Államokban fejlesztett adatbázis” több mint kétmillió felvétele segítségével tanították be – ezek közül 300 ezer kép esetén minden részletes adat (életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése) ismert volt, és az algoritmus így tanulta meg beazonosítani a beküldött képeket – írja a Híradó.hu. 

A rendszer diagnózisát minden esetben ellenőrzi egy bőrgyógyász szakorvos is. A szoftver rangsorolja a beérkező eseteket, megadja a differenciál diagnózist, és ezt egy könnyen kezelhető felületen teszi az orvos elé.

Miután a szakorvos jóváhagyja a diagnózist, többféle kimenet lehetséges. 

A legjobb esetben a beteget értesítik, hogy nincs teendője. Ha mégis valami elváltozást észlelnek, akkor elektronikus receptet kap vagy javaslatot vény nélkül kapható gyógyszerre. Amennyiben szükséges, a betegek időpontot kaphatnak a szakrendelésre vagy a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

Jelenleg három–hat munkanap alatt kaphatunk visszajelzést – számolt be az internetes oldal.

A magyar fejlesztésű szoftvert nemcsak a klinikai munkában, hanem a kutatásokban, valamint az oktatásban is használható.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.