Még nem az öröklétet, csak a hosszú életet célozza a szaúdi királyság

Akinek több pénze van, mint amennyivel tud mit kezdeni, előbb-utóbb célul tűzi az öregedés legyőzését. A Google alapítója, Larry Page megpróbálta. Jeff Bezos is megpróbálta. Larry Ellison és Peter Thiel technológiai milliárdosok szintén megpróbálták– írja a dunaújvárosi hírportál, a duol.hu.

Forrás: duol.hu - MEDIAWORKS2022. 06. 08. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most a Szaúd-Arábiai Királyság, amelynek annyi pénze van, mint a felsoroltaknak összesen, megpróbálkozik vele: évi 1 milliárd dollárt akarnak elkölteni az öregedést lassító kezelésekre. Az olajkirályság attól tart, hogy lakossága gyorsuló ütemben öregszik, és

reméli, hogy az öregedés gyógyítható, csak megfelelő gyógyszerek kellenek hozzá. Elsőként a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszert vizsgálják.

A szaúdi királyi család nonprofit szervezetet hozott létre a célra Hevolution Foundation néven, hogy az olajvagyonból évente akár 1 milliárd dollárt is elköltsön arra, hogy miként lehetne meghosszabbítani az emberek egészségben eltöltött éveinek számát.

Az alapot Mehmood Khan, a Mayo Clinic korábbi endokrinológusa és a PepsiCo (nem elírás!) egykori vezető tudósa irányítja, akit 2020-ban szerződtettek a vezérigazgatói posztra. 

Célunk az egészséges élettartam meghosszabbítása

– mondta Khan egy interjúban. „Nincs ennél nagyobb orvosi probléma a bolygón.”

Tudósok körében népszerű elképzelés szerint, ha lassítani tudjuk a szervezet öregedési folyamatát, akkor késleltethetjük több betegség kialakulását, és meghosszabbíthatjuk az egészséges éveket. Khan szerint az alapítvány nem csak az öregedés okainak feltárására irányuló tudományos alapkutatásokra fog támogatást nyújtani, hanem gyógyszeres vizsgálatokat is támogatni fog – beleértve 

olyan kezelések kipróbálását, amelyek szabadalma lejárt, vagy amelyeket soha nem hoztak forgalomba.

Az évi 1 milliárd dollár csinos összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai Nemzeti Öregedési Intézetnek az öregedés biológiájának kutatására 325 millió dollár jut – figyelmeztet az MIT Technology Review.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.