Menesztette a botrányt kavart mérnökét a Google

Nem hiszi el a szakma, hogy életre kelt volna a LaMDA mesterséges intelligencia – írja az Origo.

Forrás: Origo2022. 07. 24. 17:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepén nagy médiaszenzációt okozott a Google egyik mérnöke, Blake Lemoine mai napig fenntartott állítása szerint öntudatra kelt a vállalat LaMDA mesterséges intelligenciája. A Google emberekkel való értelmes beszélgetésre fejlesztette ki a gépi tanulásos technológiát, a jövőben például a mobileszközökön és okoshangszórókon elérhető hangasszisztensében vetheti majd be.

Lemoine nyilvánosság elé állását követően a Google azonnal leszögezte, hogy egy belső vizsgálat során már utánajárt a mérnök állításainak, és tökéletes bizonyossággal kizárta a LaMDA öntudatra ébredésének lehetőségét. Emellett a mesterséges intelligenciával a Google berkein kívül foglalkozó kutatók krémje is teljes lehetetlennek tartja a mérnök állítását, egyöntetű véleményük szerint megtévesztették a kutatót a rendszer információrendezési és szövegalkotási képességei.

A Google által tavaly februárban munkahelyi sokszínűséggel kapcsolatos aktivizmus miatt menesztett Margaret Mitchell mesterséges intelligenciás kutató az állítja az ügy kapcsán, hogy a LaMDA-hoz hasonló rendszerek nem képesek a működésük során szándékokat kialakítani, csak a kontextus megértésével modellezni próbálják az emberek közti kommunikációt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.