Két éven belül az űrből jön az 5G mobilkapcsolat

Elon Musk szerint idővel nem marad majd mobilhálózati lefedettség nélküli pont a világon.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 26. 10:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk szerint idővel nem marad majd mobilhálózati lefedettség nélküli pont a világon – olvasható az Origó cikkében.

Történelmi bejelentést tett a SpaceX és a T-Mobile USA, a vállalatok szerint a második generációs Starlink műholdak képesek lesznek 5G bázisállomásokként működni, így kiszolgálhatják a Föld mobilhálózatok által lefedetlen pontjait az űrből érkező kapcsolattal. Emellett katasztrófahelyzetekben is jól jöhetnek, lehetővé tehetik a megszokott hálózatok kiesésekor a kommunikációt.

A felhasználók oldalán semmiféle különleges hardverre sem lesz szükség a műholdas 5G-re való csatlakozáshoz, elméletileg bármely 5G-s telefonnal, egyéb hálózati eszközzel működik a technológia, bár a felhős égbolt csatlakozási problémát okozhat.

A vállalatok szerint a műholdas 5G bétatesztelése valamikor 2023 végén kezdődhet, a fogyasztók számára pedig 2024-ben válhat elérhetővé a technológia. Első körben csak szöveges üzenetek küldésére és fogadására biztosít majd lehetőséget, de később hanghívások folytatására, továbbá 2 Mbps körüli mobilnet nyújtására is képessé válik.

Elon Musk felkérte a technológia iránt érdeklődő mobilszolgáltatókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyben a SpaceX-szel, nem csak a T-Mobile USA ügyfeleinek kiváltsága lesz a műholdas 5G-hez való hozzáférés.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.